NieuwsNoodmaatregelen thuisles

Duizenden laptops voor kinderen uit arme gezinnen, maar genoeg is het nog niet

Duizenden kinderen uit arme gezinnen krijgen op korte termijn laptops en andere middelen om onderwijs op afstand te volgen. De gemeente Amsterdam stelt vanaf deze week 3.250 laptops en 450 wifi-hotspots beschikbaar aan leerlingen die thuis niet beschikken over de juiste middelen om tijdens de coronacrisis onderwijs te volgen. De gemeente Rotterdam heeft vorige week een donatie van 3.000 duizend Chromebooks ontvangen. Maar, zeggen betrokkenen: er is meer nodig.

‘De eerste groep is hier nu mee geholpen’, aldus Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (onderwijs). Beeld ANP
‘De eerste groep is hier nu mee geholpen’, aldus Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (onderwijs).Beeld ANP

Met deze noodmaatregelen willen gemeenten kansenongelijkheid tegengaan en voorkomen dat kinderen extra achterstanden oplopen nu de scholen tijdelijk gesloten zijn. Naast gemeenten spannen ook particulieren en bedrijven zich in om ervoor te zorgen dat kinderen uit arme gezinnen tijdens de coronacrisis digitaal onderwijs kunnen volgen. Vorige week werd bijvoorbeeld bekend dat enkele telecomproviders tijdelijk internetverbindingen zullen faciliteren bij gezinnen die er nu geen hebben.

Bovendien heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 20 maart 2,5 miljoen euro ter beschikking gesteld. Het geld gaat naar Sivon, een ict-coöperatie van besturen van basis- en middelbare scholen. Die organisatie hoopt deze week de eerste laptops te verdelen onder scholen en hulp te bieden bij internetaansluitingen.

‘Scholen hebben eerst eigen devices meegegeven aan kinderen, vervolgens moesten ze in een hele korte tijd de resterende behoefte inventariseren’, zegt Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-raad. Volgens hem is de vraag nu al groter dan wat Sivon met het budget van 2,5 miljoen euro kan bieden. ‘Sivon is nu bezig om te kijken hoe ze de laptops precies gaan verdelen. Deze week moet dat in gang worden gezet.’

Ook de gemeente Amsterdam heeft meer laptops nodig dan aanvankelijk gedacht. In eerste instantie dacht de gemeente dat het om zo’n 2.500 tot 3.000 gezinnen ging. Omdat de nood hoog is en de tijd drong, heeft de gemeente zelf de rekening van 1,2 miljoen euro betaald voor de 3.250 Chromebooks en 450 wifi-hotspots. Maar uit een inventarisatie onder Amsterdamse schoolbesturen blijkt dat ongeveer 5.500 gezinnen niet beschikken over de juiste middelen voor thuisonderwijs.

‘De eerste groep is hier nu mee geholpen’, zei de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) maandag in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Gelukkig zijn er ook andere initiatieven zoals Stichting Leergeld die ons helpen en ook scholen doen zelf veel. Maar als er nog meer nodig is, gaan we kijken hoe we dat kunnen oplossen.’

Ook Rotterdam beschikt nog niet over voldoende laptops. Zo’n 4.000 tot 4.500 kinderen in deze stad hebben extra middelen nodig om de lessen vanuit huis te kunnen volgen. Vorige week kreeg de stad een donatie van 3.000 Chromebooks van stichting De Verre Bergen en Coolblue. ‘Studenten van de IT Campus zijn de chromebooks aan het installeren, zodat de leerlingen er snel mee aan de slag kunnen’, aldus een woordvoerder. Hij verwacht dat ook de 1.000 tot 1.500 ontbrekende laptops op korte termijn geregeld kunnen worden. ‘Het is nog onduidelijk wanneer, maar er wordt hard aan gewerkt.’

In Utrecht laat wethouder Anke Klein van Onderwijs eveneens inventariseren hoe hoog de nood is in de stad. ‘We zijn op een rijtje aan het zetten wat er allemaal al gedaan wordt en om hoeveel kinderen het gaat die eventueel nog hulp nodig hebben’, aldus een woordvoerder. De gemeente hoopt eind van de week hierover duidelijkheid te hebben. De Stichting Leergeld Utrecht zei vorige week tientallen aanvragen voor een laptop te hebben gekregen. Aan dertig kinderen werd toen een laptop gegeven. Ook werd een dringend beroep op bewoners van de stad gedaan om laptops die ze kunnen missen, ter beschikking te stellen. ‘We zitten bepaald niet stil’, liet de stichting weten.

Meer over