Duizenden Koerden betogen tegen Turkse muur langs grens Syrië

Duizenden Turkse Koerden hebben vandaag gedemonstreerd tegen het Turkse voornemen om een muur te bouwen langs een deel van de grens met Syrië. De politie zette traangas in tegen de voornamelijk jonge en mannelijke betogers in de stad Nusaybin.

Twee weken geleden protesteerden Koerden ook al tegen de bouw van de muur. De Turkse politie zetten toen een waterkannon in. Beeld afp
Twee weken geleden protesteerden Koerden ook al tegen de bouw van de muur. De Turkse politie zetten toen een waterkannon in.Beeld afp

Nusaybin wordt nu nog van de Syrische stad Qamishli gescheiden door een strook niemandsland met prikkeldraad. Syrische Koerden kunnen nu nog proberen over de slecht beveiligde grens naar Turkije te vluchten.

Turkse regeringsfunctionarissen kondigden vorige maand de aanleg van de twee meter hoge muur aan. Die moet ook voorkomen dat wapens worden gesmokkeld naar Qamishli, waar Koerdische strijders, Syrische opstandelingen en Arabische stammen voortdurend met elkaar in gevecht zijn.

Koerdische groepen beschouwen de bouw van de muur als een poging van de regering in Ankara om te voorkomen dat de Koerdische gemeenschappen in Syrië en Turkije hun onderlinge banden versterken.

Meer over