nieuwsdemonstraties VS

Duizenden demonstranten in grote steden VS negeren avondklok

Duizenden demonstranten gingen dinsdag in onder meer New York en Los Angeles na de avondklok door met demonstreren. De protesten in de Amerikaanse steden verliepen grotendeels vreedzaam, enkele opstootjes daargelaten. 

Een demonstrant in Los Angeles omarmt een lid van de Nationale Garde.Beeld AFP

Ook in andere steden, waaronder Washington en Los Angeles, demonstreerden mensen tegen systematisch politiegeweld jegens zwarte Amerikanen.

De politie van New York maakte bekend dat er in het centrum van stadsdeel Brooklyn werd geplunderd en dat er elders een schietincident had plaatsgevonden. Daarbij zou een agent ‘iemand met een vuurwapen’ hebben neergeschoten. Burgemeester Bill de Blasio van New York maakte eerder op dinsdag bekend dat de avondklok de hele week nog van kracht is en geldt van 20.00 uur ’s avonds tot de volgende morgen 05.00 uur. 

New York ging de afgelopen vijf avonden en nachten gebukt onder plunderingen en brandstichtingen in meerdere stadsdelen. Op maandag- en dinsdagnacht werden zeker zevenhonderd arrestaties verricht.

Demonstranten in New York worden aangehouden.Beeld Getty Images

In Los Angeles geldt ook al vier dagen een avondklok. In de grootste stad van Californië werden de afgelopen dagen 2.700 mensen opgepakt in verband met de demonstraties. De meeste werden gearresteerd omdat ze zich niet aan de avondklok hielden, aldus de politie. Een kleiner deel wordt verdacht deelname aan plunderingen en rellen. 

Hoewel burgemeester Eric Garcetti eerder op de dag liet weten ‘trots’ te zijn op de demonstranten, werden later op de avond mensen gearresteerd die uren na het ingaan van de avondklok op de stoep bij zijn huis zaten en weigerden te vertrekken. Ook in onder meer Seattle en Washington D.C. werd tot ver na de avondklok gedemonstreerd.

‘Kop indrukken’

President Donald Trump zei op Twitter dat de politie in New York niet werd toegestaan haar werk te doen en hulp nodig heeft. De Blasio en de gouverneur van New York, Andrew Cuomo ‘moeten de rellen nu de kop indrukken’, aldus Trump. Een eerdere opmerking van de president over schieten op demonstranten kwam hem op veel kritiek te staan. Trump heeft ook gedreigd met de inzet van het leger. Volgens CNN wordt in alle vijftig staten in de VS momenteel gedemonstreerd.

Demonstranten in Brooklyn, New York.Beeld Getty Images

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft ondertussen 1.600 militairen verplaatst naar de regio rond de hoofdstad Washington. De stap volgt op enkele nachten van gewelddadige protesten in de stad Washington D.C.. ‘Militairen in actieve dienst worden op militaire bases in de regio rond de hoofdstad geplaatst, maar zijn niet in Washington’, aldus een woordvoerder van het Pentagon. Hij zei dat de troepen een ‘verhoogde alarmstatus’ hebben, maar ‘niet deelnemen aan de defensiesteun voor de civiele autoriteiten’.

De landelijke protesten begonnen vorige week, nadat een witte politieagent uit Minneapolis minutenlang met zijn knie op de nek van de zwarte arrestant George Floyd had gedrukt. Floyd overleed kort daarna. De agent is ontslagen en wordt verdacht van doodslag. De autoriteiten in de Amerikaanse staat hebben bekendgemaakt dat er een onderzoek komt naar het functioneren van de politie in Minneapolis. Er zal worden uitgezocht of de politie zich stelselmatig schuldig maakt aan discriminatie, aldus gouverneur Tim Walz.

Demonstranten staan tegenover politieagenten in Los Angeles.Beeld AFP

‘Als zwarte Amerikaan ben je nooit, nóóit veilig’
Al dagen is de stad Minneapolis het toneel van demonstraties, brandstichting en plundering. De aanleiding: de dood van een zwarte man, de 46-jarige George Floyd, door politiegeweld. Weer eentje.

Demonstraties leggen bloot hoe lockdown grondrechten uitholt
Wereldwijd gaan mensen de straat op tegen politiegeweld of racisme. Daarbij worden de lockdownregels niet nageleefd. Het zet de discussie over grondrechten versus gezondheidsmaatregelen op scherp.

Trump maakt een symbolische wandeling met een dreigende boodschap
Zelf vond de president het wel een mooi gebaar, want het Witte Huis zette het zelf al online: Trumps wandeling waar kort daarvoor nog demonstranten stonden, de makkersvuist naar zijn troepen, en de opgehouden bijbel. Voor zijn tegenstanders was het iets om woedend op te reageren, en zich tegelijk ook af te vragen of Trump straks echt het leger erop af zou sturen. 

Meer over