Duizenden demonsteren tegen hoger onderwijsbeleid

Enkele duizenden studenten demonstreerden vrijdagmiddag in Amsterdam tegen het hoger onderwijsbeleid van het kabinet-Balkenende....

Op een van de spandoeken stond: 'Staatssecretaris, zeg dat het niet waar is'. De demonstratie, die vanaf de Dam vertrok, werd georganiseerd door het Platform Puinhoop en ondersteund door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) en door verschillende jongerenorganisaties.

De stoet vertrok vanaf de Dam richting de Clerqstraat waarna via de Bilderdijkstraat een rondje werd gelopen naar de Nassaukade. Via de Rozengracht en de Westermarkt kwamen de demonstranten anderhalf uur later weer aan op de Dam.

Onderweg lieten de studenten van zich horen. Gangmaker John zweepte de menigte via zijn megafoon op tot het scanderen van leuzen. 'Hé, ho, onderwijs verneuk je zo.' John legt uit dat de meeste leuzen ter plaatse worden verzonnen. 'Ik pik op wat ik om me heen hoor en schreeuw dat door dit ding.' John studeert zelf niet, maar is solidair met studenten.

Lucielle studeert wel, zij zit in het eerste jaar van de studie antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. 'Ik ben het niet eens met de plannen het onderwijsgeld te verhogen. Vijfduizend euro is echt heel veel geld. Dat kunnen veel mensen niet betalen.' De studente weet niet of haar aanwezigheid bij de demonstratie zin heeft.

Onderweg pikt de stoet wat laatkomers op. Trams, auto's en fietsers op de route moeten maar even wachten. De studenten laten met stem en fluit weten dat ze het niet met de plannen van staatssecretaris Nijs eens zijn.

Terug op de Dam maakt een hagelbui snel een einde aan de demonstratie. Floris van Eijk, voorzitter van het LSVB, is tevreden. 'De dag is rustig verlopen. Ik denk dat er zo'n 4000 à 5000 studenten uit het hele land gekomen zijn. We hadden op meer gehoopt, maar het weer zat niet echt mee.' Van Eijk ziet de demonstratie als een krachtig signaal naar de politiek toe. 'Het is natuurlijk altijd de vraag of ze er iets mee doen,' aldus de voorzitter.

Meer over