Duizenden Afghanen betogen in Kabul na moord op Hazaren

Duizenden mensen zijn woensdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul de straat opgegaan om te protesteren tegen de dood van zeven etnische Hazaren, die waarschijnlijk door de Taliban werden vermoord. De betogers eisen een nieuwe regering, die de veiligheid in het land kan garanderen, meldt persbureau AP.

Afghanen van de Hazara-minderheid tijdens de herdenking in in Kabul Beeld epa
Afghanen van de Hazara-minderheid tijdens de herdenking in in KabulBeeld epa

De demonstranten droegen kisten met zich mee met daarin de lichamen van de zeven Hazaren. Ze begonnen hun tocht buiten de stad, in de regen, en willen optrekken naar het presidentieel paleis. Ze scandeerden 'Dood aan de Taliban' en eisten het aftreden van president Ashraf Ghani en regeringshoofd Abdullah Abdullah.

De lichamen van de Hazaren - vier mannen, twee vrouwen en een kind - werden afgelopen zaterdag deels onthoofd gevonden in de provincie Zabul. Ze waren zes maanden eerder in de naburige provincie Ghazni ontvoerd. De voornamelijk sjiitische Hazaren vormen een etnische minderheid in Afghanistan.

De Taliban beweren dat bondgenoten van terreurbeweging Islamitische Staat achter de moorden zitten, maar daar is volgens de Afghaanse inlichtingendiensten niets van waar. IS, dat grote delen van Irak en Syrië in handen heeft, breidt langzaam zijn aanwezigheid in Afghanistan uit. De groep beheerst nu enkele districten in de oostelijke provincie Nangarhar aan de grens met Pakistan en heeft ook voet aan de grond gekregen in Zabul.

Afghaanse betogers dragen de doodskisten van de vermoorde Hazaren. Beeld afp
Afghaanse betogers dragen de doodskisten van de vermoorde Hazaren.Beeld afp

Gerechtigheid

Volgens Afghaanse mensenrechtenactiviste Zahra Sepehr, een van de organisatoren van het protest, waren er zo'n tienduizend mensen op de been. Dat zou het tot de grootste demonstratie maken sinds de moord op Farkhunda, de 27-jarige vrouw die in maart werd afgetuigd en in brand gestoken door een woedende menigte omdat ze een koran zou hebben verbrand.

'We willen gerechtigheid en we willen dat deze regering plaats maakt voor een regering die alle mensen in het land beschermt', zei Sepehr tegen AP. Volgens de activiste is de dood van de zeven Hazaren het gevolg van het gebrekkige veiligheidsbeleid in Afghanistan. Afgelopen jaar hebben de Taliban het land meer en meer in hun grip gekregen.

President Ghani heeft een delegatie naar Ghazni gestuurd om de begrafenissen van de slachtoffers bij te wonen en de moorden te onderzoeken. In een statement omschrijft de Afghaanse regering de ontvoerders als 'voornamelijk niet-lokale terroristen'.

Betogers in Kabul Beeld reuters
Betogers in KabulBeeld reuters
Betogende vrouwen dragen de doodskist van een van de slachtoffers. Beeld reuters
Betogende vrouwen dragen de doodskist van een van de slachtoffers.Beeld reuters
Meer over