DUITSLAND

In de Neue Nationalgalerie t/m 11 januari een expositie van Gerhard Richter en t/m 4 januari een Exil-tentoonstelling over kunstenaars, die in periode 1933 tot '48 uit Europa vluchtten en emigreerden....

Berlijn

Een jaar na opening heeft het nieuwe museum voor hedendaagse kunst, de Hamburger Bahnhof, zijn eerste grote tentoonstelling in huis: Sigmar Polke, t/m 15 februari.

In de Berlinische Galerie (Martin-Gropius-Bau) wordt de stand van zaken geschetst van kunstfotografie in Duitsland, van 1945 tot nu. Tot en met 11 januari.

Bremen

In het Gerhard Marcks Haus, Am Wall 208, diersculpturen van de Britse beeldhouwer Henry Moore. De tentoonstelling Moore Animals duurt tot en met 25 januari.

Bonn

Een selectie uit de Bremer Kunsthal in de Kunsthalle bestaat uit meer dan 140 schilderijen van 17de-eeuwse Hollandse schilders als Van Goyen, Ter Borch en Rembrandt, tekeningen, aquarellen van Albrecht Dürer, Max Beckmann, schilderijen van de Franse schilder Eugène Delacroix en mediakunst van Nam June Paik zijn daar tentoongesteld, t/m 11 januari.

Duisburg

Op 6 december begint in het Wilhelm Lehmbruck Museum de expositie Skulptur im Licht der Photographie. Von Bayard bis

Mapplethorpe. Met ruim 450 foto's van 150 fotografen en 15 beeldhouwers toont de tentoonstelling de ontwikkeling in de fotografie van de beeldhouwkunst vanaf de tweede helft van de vorige eeuw. Tot en met 22 februari.

Esslingen

De tentoonstelling Zero und Paris 1960 in Villa Merkel is verlengd t/m 11 januari. Met werk van Zero-kunstenaars die omstreeks 1960 in Parijs geëxposeerd hebben, onder wie Arman, J.R. Soto, Yves Klein en Jean Tinguely.

Hamburg

In de reeks tentoonstellingen over 'later' werk van toonaangevende kunstenaars, presenteert de Deichtorhallen in Francis Picabia - Das Spätwerk (1933-1953), het latere werk van deze tijdgenoot van Marcel Duchamp, t/m 1 februari.

Keulen

In Museum Ludwig t/m 11 januari aquarellen van Martin Disler en t/m 1 februari een overzicht van Cindy Sherman, die begin november de Wolfgang-Hahn-Preis van het museum kreeg. Op 20 december begint in Museum Ludwig een groot overzicht van fotowerken van David Hockney uit de periode 1963-1997.

Laatste weekeinde voor de Japanse houtsnedes in het Museum für Ostasiatische Kunst. Het gaat hier om de Otto Riese-collectie die ruim 200 werken omvat van belangrijke meesters van de ukiyo-e uit de 17de en 18de eeuw. Tot en met 7 december.

Münster

Tien jaar na een groot retrospectief ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag, wijdt het Westfälischen Landesmuseums für Kunst een tentoonstelling aan de aquarellen van August Macke. Tot en met 8 februari; tevens in het Westfälischen Landesmuseum 1648 - Krieg und Frieden in Europa, met veel kunstwerken en schilderijen over de Dertigjarige Oorlog en het vredesverdrag in 1648, t/m 17 januari.

Neuenhaus

Gisela Scheidler (1942) werkte in de periode 1972 tot 1992 overwegend als theaterfotograaf, in Hamburg, Wenen en München. De Kunstverein Grafschaft Bentheim (Haupstrasse 37) toont 25 grootformaat kleurenfoto's uit de jaren 1984 tot 1992. Het zijn vooral repetitiefoto's van voorstellingen van Peter Zadek, Ingmar Bergman, George Tabori e.a. Tot en met 11 januari.

Stuttgart

De Württembergischen Kunstverein heropent zijn gerenoveerde Kuppelsaal met een tentoonstelling die Thom Barth speciaal voor deze zaal maakte, Das grosse Ding, die Arbeit und der Schrank. Hij bedekte alle wanden met portretten: staatshoofden en massamoordenaars, Hollywoodsterren en naamlozen, dichters en industriëlen. Tot en met 14 december.

Michelangelo's heroïsche naakten in de Sixtijnse Kapel staan model voor de hyperpathetische plaatjeswereld van Johann Heinrich Füssli (1741-1825). De Staatsgalerie, Konrad-Adenauer-Strasse 30, stelt werk van hem ten toon, t/m 11 januari.

Meer over