DUITSLAND

In het Suermondt-Ludwig-Museum tot en met 25 mei Atelier Lotte Jacobi. Berlin - New York, 76 opnamen uit alle werkfasen van de Duits-Amerikaanse fotografe Lotte Jacobi....

Aken

In het Ludwig Forum t/m 15 juni Kunst in Rumänien heute. Ruim 60 schilderijen, sculpturen, installaties, fotowerken van 13 Roemeense hedendaagse kunstenaars, onder wie Paula Ribariu en Marian Zidaru.

Berlijn

In het Martin-Gropius-Bau vanaf vandaag The Age of Modernism - Art in the 20th Century: een overzicht dat 350 werken omvat van Picasso, Beckmann, Tatlin, De Kooning, Cindy Sherman, Jeff Koons e.v.a (t/m 27 juli). Verder in het museum de tentoonstelling van twee van Kandinsky's belangrijkste werken ('Composition VI' en 'Composition VII') t/m 27 juli. Het is 80 jaar geleden dat beide doeken in Europa te zien waren.

Bonn

In de Kunst- und Ausstellungshalle wordt vandaag de tentoonstelling German Photography, the impact of a medium 1870-1970 geopend. De organisatoren proberen aan de hand van ongeveer 400 foto's antwoord te geven op de vraag of er zoiets bestaat als Duitse fotografie (t/m 24 augustus).

Düsseldorf

In de Kunstverein gebruiken zeven jonge kunstenaars uit Duitsland na elkaar een container om hun videokunst, foto's, mediakunst, sculpturen en performances te etaleren: Windows1997. Werk van Stefan Hoderlein, t/m 15 mei, en van Judith Samen is 24 uur per dag te zien.

Hamburg

'Het Louvre van het Noorden' wordt de tot museum voor hedendaagse kunst omgebouwde Kunsthalle in Hamburg al genoemd. Naast de uit 1869 stammende Kunsthalle aan de Glockengiesserwall staat thans een eigentijdse vleugel van Oswald Mathias Ungers, die via een onderaards gewelf met de kunsthal in verbinding staat. Met werk van Jenny Holzer, Robert Gober, Jeff Koons, Richard Serra, Sigmar Polke, Gerard Richter e.v.a.

In de Deichtorhallen de overzichtstentoonstelling Birth of the cool, met werk van hedendaagse Amerikaanse kunstenaars als Geogia O'Keeffe, John Wesley en Alex Katz, t/m 11 mei.

Hannover

In de Kunstverein een tentoonstelling van de Britse kunstenaar John Hilliard met werk uit de jaren negentig. Tot en met 25 mei.

Keulen

In Museum Ludwig een groot retrospectief gewijd aan de Amerikaanse kunstenaar Jasper Johns, dat eerder in het Museum of Modern Art in New York was te zien. Rond de 200 schilderijen, collages, tekeningen, aquarellen en sculpturen. Tot en met 1 juni.

Koblenz

In het Ludwigmuseum in Koblenz wordt op 15 mei de tentoonstelling 'Picassos Arkadien' geopend, over de vredes- en paradijstaferelen op affiches van Pablo Picasso, tot en met 29 juni.

Krefeld

Het Kaiser Wilhelm Museum toont vanaf 11 mei '66 tekeningen' en '128 foto's van een beeld' die Gerard Richter in 1978 in Halifax maakte en korte tijd later in het bezit van het museum kwamen. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 juni.

Mönchengladbach

In het Städtliches Museum van 11 mei tot en met 27 juli tekeningen en sculpturen van Lucio Fontana.

Osnabrück

Liefst 29 landen nemen van 7 t/m 11 mei deel aan de tiende editie van het European Media Art Festival (EMAF), dat nieuwe films en video's, installaties, performances en internetprojecten omvat. Met een retrospectief van de film- en video-avangardist Stan VanDerBeek, die in 1984 overleed, en een speciaal Hongkong-programma. Info over het programma op Internet: http://www.emaf.de.

Wolfsburg

In het Kunstmuseum de expositie Das Licht der Einsamkeit met werk van de Italiaanse fotograaf Pietro Donzelli en I'll be your mirror, van de Amerikaanse fotografe Nan Goldin. Tot en met 19 mei.

Meer over