DUITSLAND

Van 7 tot en met 16 maart vindt in Berlijn de 16de editie van de Muziek-Biënnale plaats, een internationaal festival voor eigentijdse muziek....

Berlijn

De Berlinische Galerie in de Martin Gropius Bau (Stresemannstrasse 110) wijdt tot en met 31 maart het grootste retrospectief tot dusver aan de Amerikaanse kunstenaars Edward en Nancy Kienholz. De 'uit het leven gegrepen' installaties en assemblages die zij maakten zijn van 28 t/m 31 maart zelfs tot middernacht te zien.

Bij de Staatsoper vanavond en zondag de opera Lulu van Alban Berg, die eerder in Salzburg was te zien. De muzikale leiding is beurtelings in handen van Michael Gielen en Oswald Sallaberger. Met Laura Aikin als Lulu.

Bonn

In de Bundeskunsthalle t/m 6 april Out of the Blue, een overzichtstentoonstelling van architect Renzo Piano, ontwerper van o.a. het Centre Pompidou en het Nationaal Instituut voor Natuur en Techniek in Amsterdam.

In Schauspielhalle Beuel tot eind april Heftgarn van dichteres en dramaturge Judith Herzberg, in een regie van Harald Clemen.

Bremen

Een retrospectief van Paula Modersohn-Becker in de Kunstsammlungen Böttcherstrasse, t/m 6 april.

Düsseldorf

In de Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen (Grabbeplatz 4) een retrospectief van de Franse fotograaf Robert Doisneau (1912-1994). Zijn vroege werk, foto's uit de bezettingstijd, de naoorlogse periode en foto's die hij maakte na zijn terugkeer in de 'banlieue' van Parijs, t/m 6 april.

De Kunsthalle wijdt t/m 13 april een groot retrospectief aan de Russische symbolist Michail Vroebel (1856-1910). In de Kunsthalle circa dertig olieverven, ruim honderdvijftig werken op papier, twintig keramiekvoorwerpen en een beeldengroep van Vroebels hand.

De tentoonstelling van René Magritte, 'Die Kunst der Konversation', in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen is verlengd t/m 31 maart. Kunstenaars als Barbara Bloom, Marcel Broodthaers, Robert Gober, Joseph Kosuth en Sturtevant reageren op het werk van Magritte.

Frankfurt am Main

In het Museum für Moderne Kunst t/m 4 mei de expositie Views from Abroad: European Perspectives on American Art. Europese kunstenaars reageren op de meer dan 200 werken van Amerikaanse vakgenoten, die het MMK in bruikleen heeft van het Whitney Museum in New York. Met o.a. Mario Merz, Georgia O'Keeffe, Francis Bacon, en Willem de Kooning.

Studio Dumbar dringt met zijn baanbrekend grafisch werk - huisstijlen en affiches - door in het buitenland en exposeert tot en met 9 maart in Galerie im Karmelitenkloster.

Hamburg

'Het Louvre van het Noorden' wordt de tot museum voor hedendaagse kunst omgebouwde Kunsthalle in Duitsland al genoemd. Naast de uit 1869 stammende Kunsthalle aan de Glockengiesserwall staat nu een eigentijdse vleugel van Oswald Mathias Ungers, die via een onderaards gewelf met elkaar in verbinding staan. Met werk van Jenny Holzer, Robert Gober, Jeff Koons, Richard Serra, Sigmar Polke e.v.a.

In de Deichtorhallen de overzichtstentoonstelling Birth of the cool, met werk van hedendaagse Amerikaanse kunstenaars die buiten de 'main

stream' staan, zoals Geogia O'Keeffe, John Wesley en Alkex Katz. Tot en met 11 mei.

In de Kunsthalle tot en met 23 maart de tentoonstelling Italienische Zeichnungen der Renaissance, met werk van grote namen uit de eigen collectie als Mantegna, Botticelli, Leonardo, Raffael, Caravaggio, en Passarotti.

Keulen

Zaterdag wordt in Museum Ludwig een groot retrospectief geopend, gewijd aan de Amerikaanse kunstenaar Jasper Johns, dat eerder in het Museum of Modern Art in New York was te zien. Johns werd internationaal bekend door zijn schilderingen van de Amerikaanse vlag, die van belang waren voor de opkomst van de Pop Art-beweging, midden jaren zestig. De tentoonstelling omvat rond de 200 schilderijen, collages, tekeningen, aquarellen en sculpturen. Tot en met 1 juni.

In het Wallraf-Richartz-Museum (Bischofgartenstrasse 1) wordt op 12 maart de tentoonstelling Tiepolo und die Zeichenkunst Venedigs im 18.Jahrhundert geopend. Met schetsen, studies en tekeningen van de Venetiaanse meester Giovanni Battista Tiepolo (1696-1770). Tot en met 11 mei.

In het Schnütgen-Museum (Cäcilienstrasse 29) Joseph Beuys und das Mittelalter; middeleeuwse werken tegenover werken van Beuys. Tot en met 27 april.

Mönchengladbach

In Theater Mönchengladbach (Odenkirchener Strasse 78) op 6, 21, 23 en 27 maart Cong Su's opmerkelijke opera Wenn die Sonne aufgeht, o.l.v. van Kenneth Duryea. Over de Nederlander Johannes van Damme, in 1994 in Singapore opgehangen wegens drugssmokkel. Van Damme's stem wordt vertolkt door Mikhail Lanskoi.

Wolfsburg

In het Kunstmuseum Das Licht der Einsamkeit, met foto's van Pietro Donzelli; en I'll be your mirror, met werk van Nan Goldin (t/m 19 mei). Verder een tentoonstelling over de nieuwe generatie Britse kunstenaars, Full House: Junge Britische Kunst (t/m 31 maart).

Meer over