DUITSLAND

Ar Toll Labor, een initiatief van vijf Duitse kunstenaars, beschouwt zichzelf als een laboratorium voor de kunsten. In Bedburg-Hau (nabij Kleef), op het terrein van de Rheinische Landesklinik voor psychiatrische patiënten, in Haus 6, loopt tot en met zondag de expositie Über die Grenze....

Bedburg-Hau

Berlijn

Bij de Staatsoper gaat zondag de opera Lulu van Alban Berg in première, die eerder in Salzburg was te zien. De muzikale leiding is beurtelings in handen van Michael Gielen en Oswald Sallaberger. Met Laura Aikin als Lulu. Ook op 26 februari en 1, 6 en 9 maart.

Op 26 februari bij de Komische Oper de opera Rusalka van Dvorák onder muzikale leiding van Shao-Chia Lü, geënsceneerd door Christine Mielitz. Met wisselend Izabela Labuda en Sabine Passow in de titelrol en Frank van Aken of Manfred Fink als de prins.

Ter gelegenheid van de driehonderdste geboortedag van Giovanni Battista Tiepolo een grote tentoonstelling van zijn werk in het Kupferstichkabinett (t/m 2 maart).

Bonn

De collectie van het Museo Nazionale di Capodimonte in Napels omvat een aantal van 's werelds mooiste kunstschatten, met schilderijen van Rafael, Titiaan, Saraceni, El Greco e.a. De Kunst- und Ausstellungshalle heeft in de serie 'grootse verzamelingen' 130 stukken uit de collectie in huis (t/m 2 maart).

Frankfurt am Main

Studio Dumbar dringt met zijn baanbrekend grafisch werk - huisstijlen en affiches zijn Dumbars handelsmerk - door in het buitenland en exposeert tot en met 9 maart in Galerie im Karmelitenkloster. Daarna reist de expositie door naar het DesignLabor in Bremerhaven, het museum Arc en Reve te Bordeaux en de GGG Gallery te Tokio. Zij eindigt in Osaka's DDD Gallery, volgend jaar.

Hamburg

In de Deichtorhallen tot en met 11 mei Birth of the Cool een overzichtstentoonstelling van Amerikaanse schilderkunst, met atypische werken van Georgia O'Keeffe, Alex Katz, Vija Celmins, Richard Artschwager, John Wesley en Andy Warhol, maar ook van jongere kunstenaars als Philip Taaffe, Ross Bleckner, Christopher Wool en Sue Williams.

In Galerien Fleetinsel (Admiralitätsstrasse/Michaelisbrücke) vanaf zaterdag werk van Edward Ruscha (t/m 3 mei), Stephan Balkenhol (t/m 27 maart), Rirkrit Tiravanija (t/m 20 april), Gotthard Graubner (t/m 19 april) en Marlene Dumas (t/m 27 maart).

Meer over