DUITSLAND

In museum Schloss Moyland een overzicht van Peter August Böckstiegel, een belangrijke schilder uit de school van de Duitse expressionisten begin jaren twintig....

Bedburg-Hau

Berlijn

In de Staatsoper Unter den Linden gaat op 15 februari Fallstaff in première, een nieuwe productie onder muzikale leiding van Claudio Abbado. De enscenering is van Jonathan Miller. Met Ruggero Raimondi in de titelrol. Voorstellingen op 18, 21, 24, 27 februari en 2 maart. Reserveren tel. 00.49.30.20354555.

In het nieuwe museum voor hedendaagse kunst, de Hamburger Bahnhof, een grote tentoonstelling over Sigmar Polke, t/m 15 februari.

BüroFriedrich, Friedrichstrasse 104, is een instelling voor internationale uitwisseling van hedendaagse kunst. Momenteel exposeren er Johan Grimonprez, David Powell, Joëlle Tuerlinckx en Marijke van Warmerdam.

Bonn

Vrijdag gaat in Schauspielhalle Beuel Malstrom in première, een productie die Gerardjan Rijnders als gastregisseur bij het huisgezelschap maakte. Het decor is van Paul Gallis.

In de Kunsthal een multimediashow over de Noord- en Zuidpool. De bezoeker wordt via een enorm parcours geleid langs wetenswaardigheden over deze tot de verbeelding sprekende gebieden, t/m 19 april.

Chemnitz

Zo'n 250 tekeningen, grafieken en sculpturen van de Duitse kunstenaar George Baselitz worden tentoongesteld in de Städtische Kunstsammlungen, van 31 januari t/m 8 maart.

Dortmund

Ontwerpen en kleding van futuristische, kubistische of surrealistische kunstenaars worden van 6 februari t/m 19 april tentoongesteld in het Museum am Ostwall.

Frankfurt

De tentoonstelling Macht und Monument in het Architectuurmuseum schetst een beeld van moderne architectuur in Duitsland van 1900 tot 2000, t/m 5 april.

In de Schirn Kunsthalle foto's Andreas Feininger (t/m 22 februari) en Between Heaven and Earth, een tentoonstelling van 52 ikonen en 16 manuscripten uit de 14de tot de 16de eeuw, afkomstig uit verschillende musea in Moskou, waaronder het Staatsmuseum. Tot en met 1 maart.

Hamburg

Honderdzeventig aquarellen en tekeningen van de Duits-Amerikaanse expressionistische schilder Lyonel Feininger (1871-1956) zijn tentoongesteld in de Hamburger Kunsthalle, t/m 5 april.

De Duitse schilder Emil Schumacher staat centraal in een tentoonstelling in de Kunsthalle. Van 6 februari t/m 19 april. Tot en met 8 maart toont in de Kunsthalle schilderijen van Karl Kluth uit de periode 1923-1970, ter gelegenheid van diens 100ste geboortedag.

In de reeks tentoonstellingen over 'later' werk van toonaangevende kunstenaars, presenteert de Deichtorhallen in Francis Picabia - Das Spätwerk 1933-1953, het latere werk van deze tijdgenoot van Marcel Duchamp. Tot en met 1 februari.

Keulen

In Museum Ludwig een overzicht van Amerikaanse kunstenaar David Hockney (t/m 15 maart) en een overzicht van Cindy Sherman (t/m 1 februari).

Münster

Tien jaar na een groot retrospectief ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag, wijdt het Westfälischen Landesmuseums für Kunst een tentoonstelling aan de aquarellen van August Macke. Tot en met 8 februari.

Schwerin

69 Werken van Marcel Duchamp uit de collectie van het museum zijn tentoongesteld in het Staatliches Museum, Alter Garten 3, t/m 1 maart.

Stuttgart

In galerie der Stadt Stuttgart, Schlossplatz 2, een retrospectief van de dadaïstische kunstenaar Man Ray, t/m 13 april.

Honderd werken van Paul Gauguin met het thema Tahiti zijn van 6 februari t/m 1 juni tentoongesteld in de Staatsgalerie.

Weil am Rhein

De expositie met het werk van Charles en Ray Eames in het Vitra Designmuseum is verlengd t/m 22 maart. Vanaf 15 september zijn de meubels van het Amerikaanse ontwerpersechtpaar te zien in het Design Museum in Londen.

Wolfsburg

Dat er zoiets bestaat als Los Angeles-kunst, bewijst de tentoonstelling Sunshine & Noir in het Kunstmuseum. De tentoonsteling is samengesteld door Lars Nitve, directeur van het Louisiana Museum in Humblebaek (Denemarken), en geeft een overzicht van 40 jaar kunst uit L.A. Met schilderijen van Sam Francis en Richard Diebenkorn, werk van de lichtkunstenaars James Turrell en Doug Wheeler, objecten van Edward Kienholz, en performances van Chris Burden, Mike Kelley en Paul McCarthy, t/m 1 februari. Op 31 januari wordt een retrospectief geopend van de Zwitserse kunstenaars Peter Fischli en David Weiss.

Meer over