DUITSLAND

In het Ludwig Forum (Jülicher Strasse) een tentoonstelling met werk van Günter Grass, Ohne die Feder zu wechseln. Met tekeningen, grafiek, aquarellen en sculpturen....

Aken

Berlijn

In de Alte Nationalgalerie tot en met 26 oktober een overzicht van Max Liebermann.

Heimatklänge, nog tot en met 24 augustus, blijft zijn credo trouw en biedt een beperkt aantal kwaliteitsgroepen elk vijf dagen lang een podium. Dit jaar komen er zeven, waarvan zes uit Cuba. Onder het motto Cubanísimo! treden achtereenvolgens op Cubanismo (descarga), Bamboleo (salsa), Estudiantina Invasora (trova), Sam Mangwana (rumba uit de Republiek Kongo), Vocal Sampling (salsa a cappella), Los Muñequitos de Mantanzas (santería) en Candido Fabré y su Banda (son). tel. 00-49-303186116, http://www.piranha.de.

Bonn

In de Kunst- und Ausstellungshalle de tentoonstelling German Photography, the impact of a medium 1870-1970. De organisatoren proberen aan de hand van ongeveer 400 foto's antwoord te geven op de vraag of er zoiets bestaat als Duitse fotografie (t/m 24 augustus).

Düsseldorf

Een overzichtstentoonstelling van het werk van Barnet Newman, nog t/m 10 augustus in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen.

Dortmund

Liefst 28 miljoen mark kostte de verbouwing van het ketelhuis van de voormalige kolenmijn Zollverein XII tot het Design Zentrum Nordrhein-Westfalen. De openingsexpositie toont 900 designobjecten uit de jaren negentig.

Hannover

De Kunstverein toont recente, grootformaat foto's van Axel Hütte, t/m 17 augustus.

Kassel

In de Documentahalle, Museum Fridericianum, Ottoneum, Kunstbahnhof en in andere gebouwen in Kassel de tiende editie van de beeldende kunst-manifestatie Documenta. Artistiek directeur Catherine David presenteert een zo breed mogelijk aanbod van hedendaagse kunst met een grote nadruk op kunst uit de Derde Wereldlanden. Maar grote namen als Marcel Duchamp, Marcel Broodthaers (eregast), Brice Marden, Steve McQueen, Hans Haacke, Tony Oursler, Nancy Spero, Rosemarie Trockel en Jeff Wall, ontbreken ook niet. Tot en met 28 september; http://www.documenta.de.

Tot en met 16 augustus zijn er op de Documenta wekelijks jazzconcerten in de Kulturzelt. Op 14 augustus Manu Dibango en op 15 augustus Luther Allison. Tel. 00-49-561.710166.

Keulen

Op 14 augustus begint in Keulen de Popkomm, een van de belangrijkste Europese muziekbeurzen, waar zowel grote namen als jong en veelbelovend talent hun opwachting maken in alle clubs van de stad. Ook spelen ze op concerten en feesten georganiseerd door tientallen grote en kleinere platenlabels. Inlichtingen tel. 00-49-221-91655-0; fax 00-49-221-91655-240 http://www.tronic.de/NEWS/popkomm.htm

Het Museum Ludwig heeft een nieuwe expositieruimte voor hedendaagse kunst, een voormalige fabriek. Halle Kalk (Neuerburgstrasse) wordt ingewijd met voor die ruimte gemaakte installatie Jannis Kounellis, 'Die Front, das Denken, der Sturm', t/m 30 november.

Meer over