DUITSLAND

Onlangs opende de Kunsthalle na een verbouwing de deuren weer voor het publiek. Naast de vaste collectie zijn tijdelijke exposities ingericht....

Bremen

Darmstadt

In het Institut Mathildenhöhe (Sabaisplatz 1) een groot overzicht van de Weense kunstenaar Hundertwasser, die de meest fantastische gebouwen ontwerpt. Tot en met 7 juni.

Düsseldorf

Konrad Fischer Galerie, Platanenstrasse 7, exposeert werk van Hanne Darboven, t/m 23 mei.

De tentoonstelling Design und Alltagskultur zwischen Konsum und Konflikt in het Kunstmuseum wil laten zien hoe het leven er eind jaren zestig uitzag, naar aanleiding van de revival van sixties in mode, muziek en design. Met meubels, lampen, kleding, affiches, platenhoezen et cetera worden de 'revolutionaire' jaren zestig in herinnering geroepen. Tot en met 26 april. Tot en met 16 augustus toont het museum een selectie art nouveau-glaskunst uit de verzameling van Gerda Koepff.

Frankfurt

De Frankfurter Kunstverein presenteert een retrospectief van de New Yorkse fotografe Helen Levitt, die vooral het straatleven in New York vastlegde, t/m 1 juni.

Change of Scene XIII, t/m 10 mei in het Museum voor Moderne Kunst (MMK), bestaat uit een ruime presentatie van schilderijen van Alighiero Boetti (1940-'94), gelardeerd met werk van Marlene Dumas, Gerhard Richter, Jean-Frédéric Schnyder, Franz Gertsch en andere kunstenaars die in de collectie van het MMK zijn vertegenwoordigd.

Hamburg

In de Kunsthalle Emotions & Relations, een keuze uit de grote collectie van fotograaf F.C. Gundlach, die aan het museum is geschonken. Werkelijkheid en illusies van een generatie tonen de foto's van Nan Goldin, David Armstrong, Mark Morrisroe, Philip-Lorca diCorcia en Jack Pierson. Tot en met 1 juni. Tot eind juni is in de Kunsthalle ook de Ruben-collectie tentoongesteld. Deze collectie bestaat uit 'verboden' schilderijen, aquarellen en tekeningen van Hamburgse schilders, gemaakt in de jaren dertig en veertig. Verder in de Kunsthalle een overzicht van de achttiende-eeuwse graficus Daniel Chodowiecki (1726-1801), t/m 14 juni.

Tokyo - Markt der Gefühle in de Deichtorhallen is een dwarsdoorsnede van het oeuvre van de Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki (1940), die past in de stroming van de 'directe fotografie'. Tegelijkertijd is in de Deichtorhalle de verzameling-Lambert te zien, die eigentijdse fotografie 'van Man Ray tot Matthew Barney' omvat, Die Rache der Veronica. Beide tentoonstellingen duren t/m 1 juni.

Hannover

In de Kunstverein een overzichtstentoonstelling van Franz Erhard Walther, van wie de uitspraak 'Ich bin die Skulptur' is, t/m 26 april.

Mönchengladbach

Het Stedelijk Museum toont van 26 april t/m 26 juli foto's van Man Ray, uit de collectie van Marconi.

Stuttgart

Galerie der Stadt Stuttgart presenteert oude beeldjes van de Dogon-gemeenschap. De geschiedenis van deze Malinese bevolkingsgroep gaat terug tot in de 14de eeuw. Van 26 april t/m 2 augustus.

Honderd werken van Paul Gauguin met het thema Tahiti, aangevuld met schilderijen van kunstenaars van Tahiti, t/m 1 juni in de Staatsgalerie.

Wolfsburg

In het Kunstmuseum t/m 24 mei Das stille Leben der Dinge, foto's van de befaamde Tsjechische fotograaf Josef Sudek (1896-1976) uit de periode 1940 tot 1970. Tot en met 9 augustus toont het Kunstmuseum bovendien opnieuw een selectie uit de collectie hedendaagse kunst, Tuning up #5, met werk van Nam June Paik, Douglas Gordon, Gary Hill e.a. Tot en met 3 mei in het Kunstmuseum een retrospectief van de Zwitserse kunstenaars Peter Fischli en David Weiss.

Meer over