DUITSLAND

In de Kunstverein t/m 29 juni sculpturen van de Amsterdamse beeldhouwer Peer Veneman uit de periode 1984-1996...

DUITSLAND

Bentheim

Friedrichshafen

Tot en met 25 mei staat Friedrichshafen in het teken van de Spaanse cultuur tijdens het internationale Bodensee-Festival. In de Kunstverein is tot eind juni de expositie 'Licht und Finsternis' van Celso Martinez Naves te zien.

Hamburg

Het bijzondere aan de foto's van William Klein is zijn directheid. Daarmee onderscheidt hij zich van zijn tijdgenoten (jaren vijftig). De Deichtorhallen toont zijn foto's uit de series 'New York 1954-55', 'In & Out of Fashion'', 'Sequences' en 'Painted Contacts' (t/m 17 augustus). Tegelijkertijd is een overzicht te zien van de Franse schilder Pierre Soulages.

Keulen

De MusikTriennale Köln van 18 mei tot en met 15 juni belooft vier spannende weken van muziek uit de 20ste eeuw, variërend van dansmuziek als de tango tot aan electronische muziek. Een indrukwekkende lijst van ensembles, orkesten en dirigenten: Mauricio Kagel, Simon Rattle en Hans Vonk e.v.a. Op verschillende podia. Informatie: 00 49 221/2801.

Moers

In Moers, even over de grens bij Venlo, begint vrijdag het 26ste Moers Festival, met jazz, wereldmuziek en improvisatie in een grote tent in het stadspark. Een greep uit het programma: Radio Tarifa en James Carter (vrijdag); James Chance & the Contortions, Mars Williams, Foley en Tom Cora (zaterdag); Sun Ra Arkestra o.l.v. Marshall Allen, Carlinhos Brown en een African Dance Night (zondag); 8 Bold Souls, Michael Ray & Kosmik Krew, Vienna Art Orchestra en Son Damas de Cuba (maandag).

Nordrhein-Westfalen

De overzichtstentoonstelling van het werk van Barnet Newman, in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, is te zien t/m 10 augustus.

De verbouwing van het ketelhuis van de voormalige kolenmijn Zollverein XII tot het Design Zentrum Nordrhein-Westfalen kostte 28 miljoen mark. De openingsexpositie toont 900 designobjecten uit de jaren negentig.

Meer over