DUITSLAND

De New-Yorkse Jonathan Lasker liet zich beïnvloeden door de anti-conceptuele kunst van Denise Greene en de pop-art van Robert Rauschenberg....

Bielefeld

Bonn

In de Kunsthal een multimediashow over de Noord- en Zuidpool. De bezoeker wordt via een enorm parcours geleid langs wetenswaardigheden over deze tot de verbeelding sprekende gebieden, t/m 19 april.

Dresden

In de vierde en laatste aflevering van de tentoonstellingsreeks 4 1 im Albertinum in de schilderijengalerie Neue Meister (Albertinum, Brühlsche Terrasse) t/m 22 maart werk van de vier hedendaagse kunstenaars Dan Graham, Astrid Klein, Wolfgang Koethe en Alf Schuler.

Duisburg

In het Wilhelm Lehmbruck Museum de expositie Skulptur im Licht der Photographie. Von Bayard bis Mapplethorpe. Met ruim 450 foto's van 150 fotografen en 15 beeldhouwers toont de tentoonstelling de ontwikkeling in de fotografie van de beeldhouwkunst vanaf de tweede helft van de vorige eeuw. Tot en met 22 februari.

Frankfurt

De tentoonstelling Macht und Monument in het Architectuurmuseum schetst een beeld van moderne architectuur in Duitsland van 1900 tot 2000. Van 24 januari t/m 5 april.

Allen Ruppersberg liet zich voor een grafische installatie inspireren door negen groten der aarde die vorig jaar overleden. Dit en ander werk van Ruppersberg bij Portikus, Schöne Aussicht 2, tot en met 1 februari.

In de Schirn Kunsthalle foto's Andreas Feininger (t/m 22 februari) en Between Heaven and Earth, een tentoonstelling van 52 ikonen en 16 manuscripten uit de 14de tot de 16de eeuw, afkomstig uit verschillende musea in Moskou, waaronder het Staatsmuseum. Tot en met 1 maart.

Hamburg

Honderdzeventig aquarellen en tekeningen van de Duits-Amerikaanse expressionistische schilder Lyonel Feininger (1871-1956) zijn tentoongesteld in de Hamburger Kunsthalle, 23 januari t/m 5 april.

Keulen

In Museum Ludwig een overzicht van David Hockney (t/m 15 maart), een overzicht van Cindy Sherman (t/m 1 februari) die vorig jaar de Wolfgang-Hahn-Preis kreeg.

Stuttgart

De drie kunstenaars die in de Württembergischer Kunstverein, Schlossplatz 2, hun sculpturale installaties exposeren, werken met beton en textiel. Cut Out, werk van Harald Braun, Anja Luithle en Christian Spiegel. Tot en met 18 januari.

Worpswede

De Duitse Jugendstilkunstenaar Heinrich Vogeler (1872-1942) was zeer veelzijdig: hij was schilder, graficus, boekillustrator, meubelontwerper en architect. Worpswede eert zijn voormalige inwoner op zijn 125ste geboortedag met een driedubbele tentoonstelling in Barkenhoff, het voormalig woonhuis (Ostendorfer Strasse 10), de expositieruimte Grosse Kunstschau (Lindenallee 3) en in Haus im Schluh (Im Schluh 35-37). Tot en met 24 mei.

Meer over