DUITSLAND

Braziliaanse hedendaagse kunst uit de verzameling Chateaubriand in Ludwig Forum, t/m 29 november...

Aken

Berlijn

Staatsoper Unter den Linden brengt de operaproductie Christoph Kolumbus, in een enscenering van Peter Greenaway. Muziek van Darius Milhaud, libretto van Paul Claudel. Voorstellingen op 5 en 15 november. Tel. 00.49.3020354555.

Dit jaar de eerste Berlin Biënnale, die vorige maand geopend werd met de tentoonstelling Berlin/Berlin in de Akademie der Künste. Thema op deze eerste biënnale is de stad zelf. Tot en met 3 januari.

Sensation: Young Artists from the Saatchi Collection, de tentoonstelling met werk van jonge Britse hedendaagse kunstenaars die in Londen het nodige stof deed opwaaien, is t/m 17 januari te zien in de Hamburger Bahnhof.

Nieuwe schilderijen van Stephanie Jünemann, t/m 14 november bij galerie Klaus Fischer, Auguststrasse 19. Tel. 00.49.30.28598698.

Düsseldorf

In de de Kunsthal een groot overzicht van de Russische avantgardist Alexander Rodtsjenko, t/m 24 januari.

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen presenteert sculpturen en landschappen van Max Ernst, t/m 29 november. Tel. 00.49.211.83810.

Europäer is een retrospectief van de Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson, met bijna tweehonderd foto's. In de Kunstverein, t/m 3 januari.

Frankfurt am Main

In de Kunsthal een overzicht van beelden, schilderijen, tekeningen en prenten van Alberto Giacometti, t/m 3 januari.

Hamburg

In de Kunsthalle een overzicht van het Russische avantgarde kunst van o.a. Chagall (uit zijn Russische periode), Kandinsky, Malevitsj, t/m 10 januari; werk van Rosemarie Trockel, t/m 15 november.

Hannover

Kunstverein Hannover presenteert een overzicht van de veelzijdige Schotse kunstenaar Douglas Gordon, t/m 8 november.

Keulen

Zwaartepunt op de internationale kunstbeurs Art Cologne, van 8 t/m 15 november, is de klassieke en moderne beeldhouwkunst. Ook jonge kunstenaars krijgen dit jaar aandacht in de Messe Köln. Inlichtingen: 00.49.22118210.

Galerie Gmurzynska, Goethestrasse 65a, presenteert The centre holds, werk van Nederlandse kunstenaars geselecteerd door Rudi Fuchs. Hij koos onder meer werk van Kiki Lamers, Aernout Mik, Rob Birza, Job Koelewijn.

In het Museum voor Oost-Aziatische Kunst Herbstwind in den Kiefern, Japanse kunst uit de collectie van Viktor en Marianne Langen, t/m 15 november. Tel. 00.49.221.940518.

Glaube und Wissen im Mittelalter is een tentoonstelling in de Keulse Dombibliotheek met ruim honderd van de mooiste handschriften uit de zesde tot de zestiende eeuw, t/m 15 november.

Krefeld

Aquarellen van Bethan Huws, van 8 november t/m 17 januari in het Kaiser Wilhelm Museum, Karlplatz 35.

Münster

1648-Krieg und Frieden in Europa is een omvangrijke tentoonstelling in het Westfälisches Landesmuseum over de Vrede van Münster en de oorlog die daaraan vooraf ging, t/m 17 januari.

München

De nacht is onderwerp van een tentoonstelling in Haus der Kunst, waarvoor uit vier eeuwen westerse kunst is geput. Werken van o.a Edward Munch, Edward Hopper, Odilon Redon, Max Ernst e.v.a., t/m 7 februari; From Gelmeroda to Manhattan is een overzicht van de Duits-Amerikaanse schilder Lyonel Feininger, t/m 24 januari.

De Staatsgalerie der Modernen Kunst, Prinzregentenstrasse 1, wijdt een tentoonstelling aan de in de vergetelheid geraakte, Duitse schilder Karl Hofer. Hofer hield vast aan de figuratie in een tijd dat abstracte kunst gepredikt werd, t/m 10 januari. Tel. 00.49.89222655.

Stuttgart

In de Württembergischer Kunstverein Out of the North, een dwarsdoorsnede van hedendaagse kunst uit Denemarken en Zweden, t/m 15 november.

Wolfsburg

In het Kunstmuseum Wolfsburg een retrospectief van de Nederlandse schilder René Daniëls, t/m 3 januari; een tentoonstelling met schilderijen van de Amerikaanse Elizabeth Peyton, t/m 3 januari; Andy Warhol: A Factory, t/m 10 januari. Tel. 00.49.5361.26690.

Meer over