DUITSLAND

Onlangs ging een dependance van het New-Yorkse Guggenheimmuseum open in het gebouw van de Deutsche Bank, Unter den Linden 13....

Berlijn

In de Neue Nationalgalerie t/m 11 januari een expositie van Gerhard Richter en t/m 4 januari een Exil-tentoonstelling over kunstenaars, die in periode 1933 tot '48 uit Europa vluchtten en emigreerden.

In de Martin Gropius Bau de tentoonstelling Deutschlandbilder, Kunst aus einem geteilten Land. Kunstenaars die wonen en werken in Duitsland geven hun visie op het huidige, verenigde Duitsland. Tegelijkertijd is de tentoonstelling Positionen künstlerischer Photographie in Deutschland seit 1945, eveneens t/m 11 januari.

Düsseldorf

Andreas en Oswald Achenbach vertegenwoordigen de landschapsschilders van de Düsseldorfse School. Voor de tentoonstelling zijn schilderijen uit particuliere verzamelingen bijeengebracht. Das A und O der Landschaft, van 29 november t/m 1 februari. Verder in het Kunstmuseum een grote presentatie van gebruiksglas uit Nederland, zoals dat in de periode 1915 tot 1960 in Leerdam en Maastricht werd vervaardigd. Gebrauchsglas aus den Niederlanden, t/m 8 maart. En het museum toont expressionistische meesterwerken uit de eigen collectie, waaronder werken van Marc, Kirchner, Jawlensky en Beckmann. Meisterwerke des Expressionismus, t/m 11 januari.

Esslingen

In Villa Merkel Zero und Paris 1960, de derde tentoonstelling in een reeks over de Zero-beweging. 'Zero und Paris 1960' brengt werk van Zero-kunstenaars samen die omstreeks 1960 in Parijs geëxposeerd hebben, onder wie Arman, J.R. Soto, Yves Klein en Jean Tinguely, t/m 14 december.

Hamburg

De 150ste geboortedag van Max Liebermann is voor de Hamburger Kunsthalle aanleiding om een overzicht van zijn realistische werk te tonen. Tot en met 25 januari.

De nieuwe vleugel van de Kunsthalle staat via een onderaards gewelf met de Kunsthal in verbinding. Daarin werk van Jenny Holzer, Robert Gober, Jeff Koons, Richard Serra, Sigmar Polke, Gerard Richter e.a.

Keulen

De tentoonstelling Ca-ca-poo-poo in de Kölnischer Kunstverein toont hedendaags werk van o.a. Angela Bulloch, Tracey Emin, Mike Kelley, Fabian Marcaccio, Paul McCarty, Mark Milloff, Carl Ostendarp, Steven Parrino, Christian Sery, Lauren Szold, Tony Tasset, Martin Walde en Franz West. Tot en met 5 januari.

Een waardevolle collectie Japanse houtsnedes is te zien in het Museum für Ostasiatische Kunst. Het gaat hier om de Otto Riese-collectie die ruim 200 werken omvat van belangrijke meesters van de ukiyo-e uit de 17de en 18de eeuw, t/m 7 december.

Münster

Tien jaar na een groot retrospectief ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag, wijdt het Westfälischen Landesmuseums für Kunst een tentoonstelling aan de aquarellen van August Macke. Van 30 november t/m 8 februari.

Meer over