DUITSLAND

In het Ludwig Forum (Jülicher Strasse) een tentoonstelling met werk van Günter Grass, Ohne die Feder zu wechseln. Met tekeningen, grafiek, aquarellen en sculpturen....

Aken

Bonn

In de Kunst- und Ausstellungshalle de tentoonstelling German Photography, the impact of a medium 1870-1970. De organisatoren proberen aan de hand van ongeveer 400 foto's antwoord te geven op de vraag of er zoiets bestaat als Duitse fotografie (t/m 24 augustus).

Düsseldorf

De overzichtstentoonstelling van het werk van Barnet Newman is in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen aangekomen. Het overzicht is daar te zien tot en met 10 augustus.

Hamburg

Naast de uit 1869 stammende Kunsthalle aan de Glockengiesserwall staat thans een eigentijdse vleugel van Oswald Mathias Ungers, die via een onderaards gewelf met de kunsthal in verbinding staat. Met werk van Jenny Holzer, Robert Gober, Jeff Koons, Richard Serra, Sigmar Polke, Gerard Richter e.v.a.

Het bijzondere aan de foto's van William Klein is zijn directheid. Daarmee onderscheidt hij zich van zijn tijdgenoten (jaren vijftig). De Deichtorhallen toont zijn foto's uit de series 'New York 1954-55', 'In & Out of Fashion'', 'Sequences' en 'Painted Contacts' (t/m 17 augustus). Tegelijkertijd is een overzicht te zien van de Franse schilder Pierre Soulages.

Kassel

In de Documentahalle, Museum Fridericianum, Ottoneum, Kunstbahnhof en in andere gebouwen in Kassel de tiende editie van de beeldende kunst-manifestatie Documenta. Artistiek directeur Catherine David presenteert een zo breed mogelijk aanbod van hedendaagse kunst met een grote nadruk op kunst uit de Derde Wereldlanden. Maar grote namen als Marcel Duchamp, Marcel Broodthaers (eregast), Brice Marden, Steve McQueen, Hans Haacke, Tony Oursler, Nancy Spero, Rosemarie Trockel en Jeff Wall, ontbreken ook niet. Tot en met 28 september; http://www.documenta.de.

Keulen

Deze zomer neemt het Museum Ludwig voor het eerst de nieuwe expositieruimte voor hedendaagse kunst in gebruik, een voormalige fabriek. Halle Kalk (Neuerburgstrasse) wordt ingewijd door een speciaal voor die ruimte bedachte installatie van Jannis Kounellis met de titel Die Front, das Denken, der Sturm, t/m 30 november.

Kleef

Het Kurmuseum, een voormalig kuurcomplex, ging onlangs open voor publiek. Zwaartepunt van de collectie wordt gevormd door de nalatenschap van beeldhouwer Ewald Mataré, leermeester van Beuys, werken van Beuys, en een bruikleen van de verzamelaar Ackermans. Deze verzameling omvat installaties van Mario Merz, Jannis Kounellis, Tony Cragg, Katharina Fritsch, Fischli & Weiss. Museum Kurhaus (Tiergartenstrasse 41), dinsdag t/m zondag, 10-18 uur.

Münster

Skulptur. Projekte in Münster 1997 is een grote tienjaarlijkse beeldhouwtentoonstelling in het Westfälisches Landesmuseum. Voor deze 'work-in-progress'-tentoonstelling zijn 52 beeldend kunstenaars, onder wie Carl Andre, Georg Baselitz, Richard Deacon, Stan Douglas, Dan Graham, Rebecca Horn, Ilya Kabakov, Per Kirkeby, Sol LeWitt, Bruce Nauman, Thomas Schütte, uitgenodigd om een werk te maken. De tentoonstelling is ook via 1500 Internet-pagina's te 'bezoeken'. Een experiment, want nooit eerder is een tentoonstelling van deze omvang 'gecovered' op het net (http://www.artthing.de/muenster/). Tot en met 28 september.

Meer over