DUITSLAND

Het Ludwig Forum toont nieuwe kunst uit Cuba, Provisorische Utopien, t/m 26 juli. Op 19 en 20 juni Danzabierta, een voorstelling door het Cubaanse dansgezelschap van Marianela Boán; op 26 en 27 juni Argos Teatro, de experimentele theatergroep van Carlos Celdrán met de voorstelling La Tríada, gebaseerd op Aeschylos' 'Oresteia'...

Aken

Bad Kissingen

Giuseppe Sinopoli en de Staatskapelle Dresden openen vandaag het festival van Bad Kissingen in het noorden van Beieren, ooit een favoriet kuuroord van de Duitse adel en de Russische tsarenfamilie. Het programma in de grote zaal van de magnifieke Regentenbau biedt een maand lang uitsluitend orkest-, koor- en kamermuziekconcerten. Tot de deelnemers horen de radio-orkesten van Katowice, Londen en München. Orkesten uit de Duitse regio zijn eveneens van de partij, vaak met uitnemende solisten als de pianisten Anatol Ugorski en Andras Schiff, en zangers als Christine Schäfer, Bo Skovhus en Luba Orgonasova. Tot de highlights horen (15 juli) de violist Gidon Kremer en zijn ensemble Kremerata Baltica. Tel. 00.49.971807110, fax 807191.

Berlijn

De befaamde Gemäldegalerie is in oude luister hersteld. De grote verzameling oude meesters en kunst van de 14de tot de 18de eeuw is na jaren weer toegankelijk voor publiek. De 2500 kunstwerken, die verspreid waren geraakt over West- en Oost-Berlijn, hebben onderdak gevonden in het Kulturforum in Tiergarten.

In Künstlerhaus Bethanien t/m 28 juni presentaties van de Belgische kunstenaar Emilio López-Menchero en de Canadezen Ceal Floyer en Gary Pearson.

Frankfurt am Main

De veertiende aflevering van Change of Scene, waarmee het Museum für Moderne Kunst zijn eigen collectie op bijzondere wijze presenteert, bevat werken van Ilya Kabakov, Peter Rösel, Pipilotti Rist, Martin Honert, Miriam Cahn, Stephan Balkenhol e.a. Szenenwechsel XIV, van 19 juni t/m 3 januari 1999.

Vijftien kinetische objecten van Peter Schirmbeck, t/m 30 augustus in de Plaza van de Commerzbank Frankfurt.

Hamburg

In de Deichtorhallen een retrospectief van de belangrijke Amerikaanse fotograaf Irving Penn (92). Karriere eines Fotografen, 19 juni t/m 6 september.

Op 19 juni begint in de Kunsthalle een overzicht van de belangrijke Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman uit de periode 1965-1994, t/m 6 september.

Hannover

Videotapes, dummies, tekeningen, foto's, virussen, 'light, heads, eyes' en een cd-rom van de New-Yorkse kunstenaar Tony Oursler in de Kunstverein, nog t/m 21 juni.

Keulen

In het Wallraf-Richartz-Museum begint op 20 juni Die Welt als grosse Sinfonie, een tentoonstelling over de Litouwse symbolistische schilder, en componist Mikalojus Konstantinas Ciurlionis (1875-1911). Tot en met 30 augustus.

München

In Die Neue Sammlung begint op 23 juni een retrospectief van Andreas Feininger, Photographs 1928-1988. Tot en met 13 september.

Antoine Uitdehaag regisseerde Gedächtnis des Wassers van Shelagh Stephenson bij de Münchner Kammerspielen. Drie vrouwen treffen elkaar de avond voor de begrafenis van hun moeder. Voorstellingen op 18, 21 en 25 juni.

Schwerin

In het Staatliches Museum Schwerin t/m 2 augustus Weite und Vielfalt..., een tentoonstelling over het realisme in de hedendaage schilderkunst.

Stuttgart

In de Württembergischer Kunstverein solotentoonstellingen van de Canadese kunstenaar Tony Brown en de Australische kunstenares Tracy Moffatt, nog t/m 21 juni.

Meer over