DUITSLAND

Achttien Duitse en Nederlandse kunstenaars participeren in een project in de psychiatrische inrichting in Bedburg-Hau, 'het psychiatrisch dorp' vlak over de grens bij Nijmegen....

Bedburg-Hau

Berlijn

Gerardjan Rijnders van Toneelgroep Amsterdam heeft zijn regisseursstoel tijdelijk verruild met die van zijn collega Jürgen Kosch van het Deutsches Theater. Hij regisseert daar Von Kleists Penthesilea. Première zondag om 19.30 uur in het eigen theater aan de Schumannstrasse 13a. Informatie: 00.44.30.28441-355.

Galerie Hohenthal und Bergen, Fasanenstrasse 29, toont nieuw werk van Jan Dibbets, 14 november t/m 16 januari.

Dit jaar de eerste Berlin Biënnale, die geopend is met de tentoonstelling Berlin/Berlin in de Akademie der Künste. Thema op deze eerste biënnale is de stad zelf. Tot en met 3 januari.

Sensation: Young Artists from the Saatchi Collection, de tentoonstelling met werk van jonge Britse hedendaagse kunstenaars die in Londen het nodige stof deed opwaaien, is t/m 17 januari te zien in de Hamburger Bahnhof.

Nieuwe schilderijen van Stephanie Jünemann, t/m 14 november bij galerie Klaus Fischer, Auguststrasse 19. Tel. 00.49.30.28598698.

Düsseldorf

In Kunstmuseum Düsseldorf een overzicht van de Angelika Kauffmann, 'de vrouwelijke Rafael', 15 november t/m 24 januari.

In de de Kunsthal een groot overzicht van de Russische avantgardist Alexander Rodtsjenko, t/m 24 januari.

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen presenteert sculpturen en landschappen van Max Ernst, t/m 29 november. Tel. 00.49.211.83810.

Europäer is een retrospectief van de Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson, met bijna tweehonderd foto's. In de Kunstverein, t/m 3 januari.

Frankfurt am Main

In de Kunsthal een overzicht van beelden, schilderijen, tekeningen en prenten van Alberto Giacometti, t/m 3 januari.

Hamburg

In de Deichtorhallen de tentoonstelling Emotion met jonge Britse en Amerikaanse kunst (o.a. Douglas Gordon, Mona Hatoum, Tony Oursler en Matthew Barney), t/m 17 januari.

In de Kunsthalle een overzicht van Russische avantgarde kunst van o.a. Chagall (uit zijn Russische periode), Kandinsky, Malevitsj, t/m 10 januari; werk van Rosemarie Trockel, t/m 15 november.

Hannover

Het overzicht van Douglas Gordon in de Kunstverein is verlengd t/m 29 november.

Keulen

Zwaartepunt op de internationale kunstbeurs Art Cologne, t/m 15 november, is de klassieke en moderne beeldhouwkunst. Ook jonge kunstenaars krijgen dit jaar aandacht in de Messe Köln. Inlichtingen: 00.49.22118210.

H:min:sec is een tentoonstelling over tijd met films en video's van o.a. Fred Zinnemann, Peter en David Weiss, Douglas Gordon en Rosemary Trockel, t/m 23 december.

Glaube und Wissen im Mittelalter is een tentoonstelling in de Keulse Dombibliotheek met ruim honderd van de mooiste handschriften uit de zesde tot de zestiende eeuw, t/m 15 november.

Krefeld

Aquarellen van Bethan Huws, t/m 17 januari in het Kaiser Wilhelm Museum, Karlplatz 35.

Münster

1648-Krieg und Frieden in Europa is een omvangrijke tentoonstelling in het Westfälisches Landesmuseum over de Vrede van Münster en de oorlog die daaraan vooraf ging, t/m 17 januari.

München

De nacht is onderwerp van een tentoonstelling in Haus der Kunst, waarvoor uit vier eeuwen westerse kunst is geput. Werken van o.a Edward Munch, Edward Hopper, Odilon Redon, Max Ernst e.v.a., 1 november t/m 7 februari; From Gelmeroda to Manhattan is een overzicht van de Duits-Amerikaanse schilder Lyonel Feininger, t/m 24 januari.

Stuttgart

In de Württembergischer Kunstverein Out of the North, een dwarsdoorsnede van hedendaagse kunst uit Denemarken en Zweden, t/m 15 november.

Wolfburg

In het Kunstmuseum Wolfsburg een retrospectief van de Nederlandse schilder René Daniëls, t/m 3 januari; schilderijen van de Amerikaanse Elizabeth Peyton, t/m 3 januari; Andy Warhol: A Factory, t/m 10 januari. Tel. 00.49.5361.26690.

Meer over