DUITSLAND

In de Messe Berlin van 31 oktober t/m 4 november de grote, internationale kunstbeurs Art Forum Berlin, waaraan 135 galeries meedoen....

Berlijn

Tegelijkertijd met Kunstruimte Kampen, presenteert Kunstruimte Berlin, Sophienstrasse 18, sculpturen, tekeningen, installaties en foto's van de Nederlandse kunstenaar Albert van der Weide, t/m 23 november.

Een jaar na opening heeft het nieuwe museum voor hedendaagse kunst, de Hamburger Bahnhof, zijn eerste grote tentoonstelling in huis: Sigmar Polke, van 30 oktober t/m 15 februari.

In de Akademie der Künste, Pariser Platz 4, een retrospectief van de Franse kunstenares Germaine Richier, met haar spookachtige, dunne beelden de vrouwelijke tegenhanger van Alberto Giacometti. Laatste weekeinde.

In de Berlinische Galerie (Martin-Gropius-Bau) wordt de stand van zaken geschetst van kunstfotografie in Duitsland, van 1945 tot nu. Tot en met 11 januari.

Bonn

Een liefdevolle selectie uit de Bremer Kunsthal wordt de komende maanden aan de Kunsthalle Bonn toevertrouwd. Meer dan 140 schilderijen van 17de-eeuwse Hollandse schilders als Van Goyen, Ter Borch en Rembrandt, tekeningen, aquarellen van Albrecht Dürer, Max Beckmann, schilderijen van de Franse schilder Eugène Delacroix en mediakunst van Nam June Paik zijn daar tentoongesteld, t/m 11 januari.

Hamburg

In de reeks tentoonstellingen over 'later' werk van toonaangevende kunstenaars, presenteert de Deichtorhallen in Francis Picabia - Das Spätwerk 1933-1953), het latere werk van deze tijdgenoot van Marcel Duchamp. Van 31 oktober t/m 1 februari.

In de Kunsthalle t/m 2 november vroege tekeningen en grafiek van E.L. Kirchner, uit de periode dat de beweging Die Brücke in opkomst was, tot zijn jaren in Berlijn en de Eerste Wereldoorlog een ommekeer in zijn leven brachten.

Hannover

Der Kunstverein toont grote sculpturen van Christiane Möbus uit de periode 1973 tot 1997. Tot en met 9 november.

Karlsruhe

Karsruhe mag sinds vorige week trots zijn op het splinternieuwe Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM), Lorenzstrasse 19. De voormalige vuurwapenfabriek werd voor ruim 200 miljoen verbouwd. Ter gelegenheid van de opening t/m 9 november een programma met lezingen, discussies en multimediale presentaties.

Keulen

Een van 's werelds meest waardevolle collecties prenten van Japanse houtsnedes is te zien in het Museum für Ostasiatische Kunst. Het gaat hier om de Otto Riese-collectie die ruim 200 werken omvat van belangrijke meesters van de ukiyo-e uit de 17de en 18de eeuw. Tot en met 7 december.

Wolfsburg

In het Kunstmuseum een overzicht van de Tsjechische modernistische schilder Frantisek Kupka, met werk uit de periode tot 1932. Hoewel Kupka buiten Tsjechië weinig bekendheid geniet, hoort zijn naam toch thuis in het rijtje Kandinsky, Malevitsj en Mondriaan (t/m 4 januari).

Meer over