DUITSLAND

In de Messe Berlin van 31 oktober t/m 4 november de grote, internationale kunstbeurs Art Forum Berlin, waaraan 135 galleries meedoen....

Berlijn

In de Alte Nationalgalerie een overzicht van Max Liebermann. Laatste weekeinde.

In de Berlinische Galerie (Martin-Gropius-Bau) wordt de stand van zaken geschetst van kunstfotografie in Duitsland, van 1945 tot nu. Tot en met 11 januari.

Düsseldorf

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen de tentoonstelling Max Beckmann - Die Nacht. Tot en met 30 november.

Esslingen

In Villa Merkel Zero und Paris 1960, de derde tentoonstelling in een reeks over de Zero-beweging. 'Zero und Paris 1960' brengt werk van Zero-kunstenaars samen die omstreeks 1960 in Parijs geëxposeerd hebben, onder wie Arman, J.R. Soto, Yves Klein en Jean Tinguely, t/m 14 december.

Hamburg

In de Kunsthalle t/m 2 november vroege tekeningen en grafiek van E.L. Kirchner.

Karlsruhe

Onlangs werd het Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM) aan de Lorenzstrasse 19 geopend. Tot en met 9 november is er een festival met op vrijdag, zaterdag en zondag steeds een programma van lezingen, discussies en multimediale presentaties. Daarnaast is een selectie uit de vaste collectie tentoongesteld.

Keulen

Een van 's werelds meest waardevolle collecties prenten van Japanse houtsnedes is te zien in het Museum für Ostasiatische Kunst. Het gaat hier om de Otto Riese-collectie die ruim 200 werken omvat van belangrijke meesters van de ukiyo-e uit de 17de en 18de eeuw. Tot en met 7 december.

Kleef

Sinds vorige week is het voormalige woonhuis/atelier van de Nederlandse kunstenaar Barend Cornelis Koekkoek open voor het publiek. Voor die gelegenheid is het retrospectief van Koekkoek, dat onlangs nog in Dordrecht te zien was, tijdelijk in huis gehaald. Tot en met 7 december.

Wolfsburg

De Tsjechische modernistische schilder Frantisek Kupka wordt in Kunstmuseum Wolfsburg geëerd met een overzicht van zijn werk uit de periode tot 1932, de tijd waarin hij van figuratieve schilderijen overgaat op abstracte. Tot en met 4 januari 1998.

Meer over