DUITSLAND

Een overzicht van de Duitse schilder Karl Bohrmann, t/m 11 januari in Museum Schloss Moyland...

Bedburg-Hau

Berlijn

In de kersverse dependance van het New-Yorkse Guggenheimmuseum in het gebouw van de Deutsche Bank, Unter den Linden 13, dertig olieschilderijen en tekeningen van de Franse fauvist/kubist Robert Delaunay (1885-1941). Tot en met 4 januari.

Een jaar na opening heeft het nieuwe museum voor hedendaagse kunst, de Hamburger Bahnhof, zijn eerste grote tentoonstelling in huis: Sigmar Polke, t/m 15 februari.

Bielefeld

De New-Yorkse Jonathan Lasker liet zich beïnvloeden door de anti-conceptuele kunst van Denise Greene en de pop-art van Robert Rauschenberg. De Kunsthal toont veertig schilderijen van Lasker, t/m 25 januari.

Bremen

In het Gerhard Marcks Haus, Am Wall 208, diersculpturen van de Britse beeldhouwer Henry Moore. De tentoonstelling Moore Animals duurt tot en met 25 januari.

Bonn

Een selectie uit de Bremer Kunsthal in de Kunsthalle bestaat uit meer dan 140 schilderijen van 17de-eeuwse Hollandse schilders als Van Goyen, Ter Borch en Rembrandt, tekeningen, aquarellen van Albrecht Dürer, Max Beckmann, schilderijen van de Franse schilder Eugène Delacroix en mediakunst van Nam June Paik zijn daar tentoongesteld, t/m 11 januari. In de mediakunstruimte 'Tracing', een videoinstallatie van George Legrady. Tot en met 2 februari.

In de Kunsthal een multimediashow over de Noord- en Zuidpool. De bezoeker wordt via een enorm parcours geleid langs wetenswaardigheden over deze tot de verbeelding sprekende gebieden. Van 19 december t/m 19 april.

Duisburg

In het Wilhelm Lehmbruck Museum de expositie Skulptur im Licht der Photographie. Von Bayard bis Mapplethorpe. Met ruim 450 foto's van 150 fotografen en 15 beeldhouwers toont de tentoonstelling de ontwikkeling in de fotografie van de beeldhouwkunst vanaf de tweede helft van de vorige eeuw. Tot en met 22 februari.

Düsseldorf

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen werk van Katharina Sieverding, van 20 december t/m 1 maart.

In het Kunstmuseum een grote presentatie van gebruiksglas uit Nederland, zoals dat in de periode 1915 tot 1960 in Leerdam en Maastricht werd vervaardigd. Het betreft de collectie van het echtpaar Knecht-Drenth die aan het Duitse museum is geschonken. Gebrauchsglas aus den Niederlanden, t/m 8 maart.

In het Kunstmuseum tevens een tentoonstelling met expressionistische meesterwerken uit de eigen collectie, waaronder werken van Marc, Kirchner, Jawlensky en Beckmann. Meisterwerke des Expressionismus, t/m 11 januari.

Keulen

In Museum Ludwig vanaf zaterdag een overzicht van Amerikaanse kunstenaar David Hockney. Tot en met 15 maart. Verder tot en met 11 januari aquarellen van Martin Disler en t/m 1 februari een overzicht van Cindy Sherman, die begin november de Wolfgang-Hahn-Preis van het museum kreeg.

De tentoonstelling Ca-ca-poo-poo in de Kölnischer Kunstverein toont hedendaags werk van o.a. Angela Bulloch, Tracey Emin, Mike Kelley, Fabian Marcaccio, Paul McCarty, Mark Milloff, Carl Ostendarp, Steven Parrino, Christian Sery, Lauren Szold, Tony Tasset, Martin Walde en Franz West. Tot en met 5 januari.

Neuenhaus

Gisela Scheidler (1942) werkte in de periode 1972 tot 1992 overwegend als theaterfotograaf, in Hamburg, Wenen en München. De Kunstverein Grafschaft Bentheim (Haupstrasse 37) toont 25 grootformaat kleurenfoto's uit de jaren 1984 tot 1992. Het zijn vooral repetitiefoto's van voorstellingen van Peter Zadek, Ingmar Bergman, George Tabori e.a. Tot en met 11 januari.

Meer over