DUITSLAND

Zelfportret van Claude Cahun in de Neue Pinakothek in München...

Berlijn

In de Alte Nationalgalerie tot en met 26 oktober een overzicht van Max Liebermann.

Heimatklänge, nog tot en met 24 augustus, blijft zijn credo trouw en biedt een beperkt aantal kwaliteitsgroepen elk vijf dagen lang een podium. Dit jaar komen er zeven, waarvan zes uit Cuba. Onder het motto Cubanísimo! treden achtereenvolgens op Cubanismo (descarga), Bamboleo (salsa), Estudiantina Invasora (trova), Sam Mangwana (rumba uit de Republiek Kongo), Vocal Sampling (salsa a cappella), Los Muñequitos de Mantanzas (santería) en Candido Fabré y su Banda (son). tel. 00-49-303186116, http://www.piranha.de.

Bonn

In de Kunst- und Ausstellungshalle de tentoonstelling German Photography, the impact of a medium 1870-1970. De organisatoren proberen aan de hand van ongeveer 400 foto's antwoord te geven op de vraag of er zoiets bestaat als Duitse fotografie (t/m 24 augustus).

Dresden

In Gemäldegalerie Neue Meister (Georg-Treu-Platz 2) de tentoonstelling Conrad Felixmüller. Die Dresdner Jahre (1914-1934). De expositie omvat ongeveer tachtig expressieve en realistische werken van Felixmüller uit een periode van twintig jaar. Tot en met 7 september.

Essen

Brueghel - Brueghel. Vlaamse schilderkunst in de 16de eeuw, Traditie en Vooruitgang, in Villa Hügel is het eerste, gezamenlijke overzicht van het werk van Pieter Breughel de Jonge (1564-1637) en Jan Brueghel de Oude (1568-1625), zoons van Pieter Bruegel de Oude. Met 170 schilderijen en tekeningen. Tot en met 16 november.

Kalkar

Van 22 t/m 24 augustus op het terrein van Kernwasser Wunderland het eerste Afrika Festival aan de Rijn, met vrijdag concerten van Linquere en Susu Bilibi, zaterdag vanaf 13 uur optredens van Afrodite, Fanick Marie Verger en Manu Dibango & Soul Makossa Band, zondagmiddag een optreden van Gambian Touray Kunda.

Kassel

In de Documentahalle, Museum Fridericianum, Ottoneum, Kunstbahnhof en elders de tiende editie van de beeldende kunst-manifestatie Documenta (t/m 28 september).

München

In de Neue Pinakothek (Barer Strasse 29) zelfportretten van Claude Cahun, dichteres, actrice, fotografe, vertaalster, essayiste, activiste en beeldend kunstenaar. De portretten die de Franse kunstenares van zichzelf maakte, zijn overgelijkbaar en soms zeer extreem.

Schwerin

In het Staatlichen Museum Schwerin tot en met 14 september Fotografie als Geste, een tentoonstelling over kunstenaarsfotografie. Met werk van dertien kunstenaars, onder wie Krimhild Becker, Volker Heinze, Edgar Lissel, Maix Mayer, Gabriele Rothemann, Ingolf Seidel e.a.

Weil am Rhein

In het Vitra Museum tot eind augustus werk van vormgever Achille Castiglione. Ontwerper van een krukje met tractorzadel en een lamp met handvat.

Meer over