DUITSLAND

Een jaar na opening heeft het nieuwe museum voor hedendaagse kunst, de Hamburger Bahnhof, zijn eerste grote tentoonstelling in huis: Sigmar Polke, t/m 15 februari....

Berlijn

In de Martin Gropius Bau de tentoonstelling Deutschlandbilder, Kunst aus einem geteilten Land. Kunstenaars die wonen en werken in Duitsland geven hun visie op het huidige, verenigde Duitsland. Tegelijkertijd is de tentoonstelling Positionen künstlerischer Photographie in Deutschland seit 1945, eveneens t/m 11 januari.

Bremen

In het Gerhard Marcks Haus, Am Wall 208, diersculpturen van de Britse beeldhouwer Henry Moore. De tentoonstelling Moore Animals duurt tot en met 25 januari.

Duisburg

In het Wilhelm Lehmbruck Museum de expositie Skulptur im Licht der Photographie. Von Bayard bis Mapplethorpe. Met ruim 450 foto's van 150 fotografen en 15 beeldhouwers toont de tentoonstelling de ontwikkeling in de fotografie van de beeldhouwkunst vanaf de vorige eeuw. Tot en met 22 februari.

Düsseldorf

Galerie Konrad Fischer, Platanenstrasse 7, presenteert nieuwe schilderijen van Alan Charlton, van 10 januari t/m 21 februari.

Esslingen

De tentoonstelling Zero und Paris 1960 in Villa Merkel is verlengd t/m 11 januari. Met werk van Zero-kunstenaars die omstreeks 1960 in Parijs geëxposeerd hebben, onder wie Arman, J.R. Soto, Yves Klein en Jean Tinguely.

Frankfurt

In de Schirn Kunsthalle foto's Andreas Feininger (t/m 22 februari) en Between Heaven and Earth, een tentoonstelling van 52 ikonen en 16 manuscripten uit de 14de tot de 16de eeuw, afkomstig uit verschillende musea in Moskou, waaronder het Staatsmuseum. Tot en met 1 maart.

Hamburg

De 150ste geboortedag van Max Liebermann is voor de Hamburger Kunsthalle aanleiding om een overzicht van zijn realistische werk te tonen. Tot en met 25 januari. Tot en met 8 maart toont het museum schilderijen van Karl Kluth uit de periode 1923-1970, ter gelegenheid van diens 100ste geboortedag.

Keulen

In Museum Ludwig een overzicht van Amerikaanse kunstenaar David Hockney. Tot en met 15 maart. Verder tot en met 11 januari aquarellen van Martin Disler en t/m 1 februari een overzicht van Cindy Sherman, die begin november de Wolfgang-Hahn-Preis van het museum kreeg.

Münster

Tien jaar na een groot retrospectief ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag, wijdt het Westfälischen Landesmuseums für Kunst een tentoonstelling aan de aquarellen van August Macke. Tot en met 8 februari; tevens in het Westfälischen Landesmuseum 1648 - Krieg und Frieden in Europa, met veel kunstwerken en schilderijen over de Dertigjarig Oorlog en het vredesverdrag in 1648. Tot en met 17 januari.

Weil am Rhein

De expositie met het werk van Charles en Ray Eames in het Vitra Designmuseum is verlengd tot en met 22 maart.

Wolfsburg

De tentoonstelling Sunshine & Noir in het Kunstmuseum is samengesteld door Lars Nitve, directeur van het Louisiana Museum in Humblebaek (Denemarken), en geeft een overzicht van 40 jaar kunst uit Los Angeles. Met schilderijen van Sam Francis en Richard Diebenkorn, werk van de lichtkunstenaars James Turrell en Doug Wheeler, objecten van Edward Kienholz, en performances van Chris Burden, Mike Kelley en Paul McCarthy, t/m 1 februari.

Worpswede

De Duitse Jugendstilkunstenaar Heinrich Vogeler (1872-1942) was zeer veelzijdig: hij was schilder, graficus, boekillustrator, meubelontwerper en architect. Het plaatsje eert Vogeler op zijn 125ste geboortedag met een driedubbele tentoonstelling in Barkenhoff, het voormalig woonhuis (Ostendorfer Strasse 10) dat onlangs gerestaureerd werd, in de expositieruimte Grosse Kunstschau (Lindenallee 3) en in Haus im Schluh (Im Schluh 35-37), vanaf 1920 het woonhuis van zijn vrouw Martha, van wie hij later zou scheiden. Tot en met 24 mei.

Meer over