DUITSLAND

Sinds vorige week heeft Berlijn een dependance van het New-Yorkse Guggenheimmuseum in het gebouw van de Deutsche Bank, Unter den Linden 13....

Berlijn

Sluik/Kurpershoek, het kunstenaars-duo Ron Sluik en Reinier Kurpershoek legden in de tentoonstelling 'Angesegte Bauten', historische beelden van Vukovar naast recente van de stad die erg te lijden heeft gehad van de oorlog in Bosnië. Tot en met 6 december in Galerie Lutz Fiebig, Linienstrasse 117.

In de Martin Gropius Bau de tentoonstelling Deutschlandbilder, Kunst aus einem geteilten Land. Kunstenaars die wonen en werken in Duitsland geven hun visie op het huidige, verenigde Duitsland.

Bonn

Een liefdevolle selectie uit de Bremer Kunsthal wordt de komende maanden aan de Kunsthalle Bonn toevertrouwd. Meer dan 140 schilderijen van 17de-eeuwse Hollandse schilders als Van Goyen, Ter Borch en Rembrandt, tekeningen, aquarellen van Albrecht Dürer, Max Beckmann, schilderijen van de Franse schilder Eugène Delacroix en mediakunst van Nam June Paik zijn daar tentoongesteld, t/m 11 januari.

Esslingen

In Villa Merkel Zero und Paris 1960, de derde tentoonstelling in een reeks over de Zero-beweging. 'Zero und Paris 1960' brengt werk van Zero-kunstenaars samen die omstreeks 1960 in Parijs geëxposeerd hebben, onder wie Arman, J.R. Soto, Yves Klein en Jean Tinguely. De expositie duurt tot en met 14 december.

Keulen

Een van 's werelds meest waardevolle collecties prenten van Japanse houtsnedes is te zien in het Museum für Ostasiatische Kunst. Het gaat hier om de Otto Riese-collectie die ruim 200 werken omvat van belangrijke meesters van de ukiyo-e uit de 17de en 18de eeuw. Tot en met 7 december.

Wolfsburg

Wie Los Angeles zegt, zegt eeuwige zonneschijn, Baywatch, Beverly Hills, Hollywood en bloederige gangfights. Dat er ook zoiets bestaat als Los Angeles-kunst, bewijst de tentoonstelling Sunshine & Noir, vanaf zaterdag in het Kunstmuseum. Het geheel is samengesteld door Lars Nitve, directeur van het Deense Louisiana Museum, en geeft een overzicht van 40 jaar kunst uit Los Angeles en wijde omstreken. Met schilderijen van Sam Francis en Richard Diebenkorn, werk van de lichtkunstenaars James Turrell en Doug Wheeler, objecten van Edward Kienholz, en performances van Chris Burden, Mike Kelley en Paul McCarthy. Van 15 november t/m 1 februari.

Meer over