DUITSLAND

In de Kunst- und Ausstellungshalle van 8 juni t/m 6 juli Place - a user's manual, een videoinstallatie van Jeffrey Shaw....

Bonn

In de Kunst- und Ausstellungshalle de tentoonstelling German Photography, the impact of a medium 1870-1970. De organisatoren proberen aan de hand van ongeveer 400 foto's antwoord te geven op de vraag of er zoiets bestaat als Duitse fotografie (t/m 24 augustus).

Düsseldorf

In de Kunstverein gebruiken zeven jonge eigentijdse kunstenaars uit Duitsland na elkaar een speciale container om hun videokunst, foto's, mediakunst, sculpturen en performances te etaleren: Windows1997.

Hannover

De Kunstverein toont recente, grootformaat foto's van Axel Hütte, van 7 juni t/m 17 augustus.

Keulen

Het Schauspielhaus der Stadt Köln brengt daar op 6 juni Haus Herzentod ('Heartbreak House') van Bernard Shaw in première. Een enscenering van Peter Wittenberg. Ook op 8, 10, 15, 18, 20, 21, 23, 28 juni.

Deze zomer neemt het Museum Ludwig voor het eerst de nieuwe expositieruimte voor hedendaagse kunst in gebruik, een voormalige fabriek. Halle Kalk (Neuerburgstrasse) wordt ingewijd door een speciaal voor die ruimte bedachte installatie van Jannis Kounellis met de titel Die Front, das Denken, der Sturm, van 8 juni t/m 30 november.

De Musiktriennale in Keulen brengt een herschepping van Carla Bleys legendarische rock- en jazzopera Escalator over the Hill uit 1971. Aan de oorspronkelijke plaatopname werkten grote namen mee als Jack Bruce, John McLaughlin, Linda Ronstadt, Don Cherry en Charlie Haden. Voor de uitvoering in Keulen treedt een nieuwe generatie Europese en Amerikaanse solisten aan, onder wie Syd Straw, Andy Sheppard, Brad Schoepach en Karen Mantler. Concerten vinden op 6, 7 en 8 juni plaats in de Hochschule für Musik.

Krefeld

De sculpturen, objecten, installaties van de dertien kunstenaars die meedoen aan de tentoonstelling Niemandsland In het Krefelder Kunstmuseen, resulteren geen snelle effecten maar zijn veel symbolischer. Werk van Thierry de Cordier, Maria Eichhorn, Rodney Graham, e.a. Van 8 juni tot en met 17 augustus.

Münster

Een nauwelijks bekend schathuis opent zijn deuren: Portretarchief Diepenbroick bezit de grootste collectie grafische portretten ter wereld. De portretten zijn vaak ter beschikking gesteld om te reproduceren, maar de originelen zijn zelden te zien geweest. Het Westfälischen Landesmuseum für Künst und Kulturgeschichte toont er 160 in Künstler im Spiegel einer Sammlung, van 8 juni t/m 7 september.

Nordrhein-Westfalen

Barnet Newman in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, t/m 10 augustus.

28 miljoen mark kostte de verbouwing van het ketelhuis van de voormalige kolenmijn Zollverein XII tot het Design Zentrum Nordrhein-Westfalen. De openingsexpositie toont 900 designobjecten uit de jaren negentig.

Meer over