DUITSLAND

De 'sacrale' kunst van Lucas Samaras, t/m 11 april bij Hohenthal und Bergen, Fasanenstrasse 29...

Berlijn

In het Künstlerhaus Bethanien (Mariannenplatz 2) Reverie van de Amerikaanse kunstenares Gabrielle Jennings. Bezoekers kunnen een zwaan met ingebouwde camera door de ruimte laten bewegen waardoor men de ruimte via de blik van de 'Technoschwan' ervaart. Tot en met 8 maart.

Bonn

In de Kunsthal een multimediashow over de Noord- en Zuidpool. De bezoeker wordt via een enorm parcours geleid langs wetenswaardigheden over deze tot de verbeelding sprekende gebieden. Arktis-Antarktis, t/m 19 april.

Chemnitz

Zo'n 250 tekeningen, grafieken en sculpturen van de Duitse kunstenaar George Baselitz worden tentoongesteld in de Städtische Kunstsammlungen, t/m 8 maart.

Darmstadt

In het Institut Mathildenhöhe (Sabaisplatz 1) een groot overzicht van de Weense kunstenaar Hundertwasser, die de meest fantastische gebouwen ontwerpt. Tot en met 7 juni.

Düsseldorf

De tentoonstelling Design und Alltagskultur zwischen Konsum und Konflikt in het Kunstmuseum wil laten zien hoe het leven er eind jaren zestig uitzag, naar aanleiding van de revival van sixties in mode, muziek en design. Met meubels, lampen, kleding, affiches, platenhoezen et cetera worden de 'revolutionaire' jaren zestig in herinnering geroepen. Tot en met 26 april. Verder in het museum gebruiksglas uit Nederland, in de periode 1915 tot 1960 in Leerdam en Maastricht vervaardigd. Het betreft de collectie van het echtpaar Knecht-Drenth die aan het Duitse museum is geschonken. Gebrauchsglas aus den Niederlanden, t/m 8 maart.

Keulen

In Museum Ludwig een overzicht van fotowerken van de Amerikaanse kunstenaar David Hockney, uit de periode 1963-1997 (t/m 15 maart).

In het Museum für Angewandte Kunst Design mit Zukunft, ontwerpen van Philippe Starck (t/m 19 april).

Kleef

De collectie van het nieuwe Kurmuseum, een voormalig kuurcomplex, komt uit de nalatenschap van beeldhouwer Ewald Mataré, leermeester van Beuys, werken van Beuys, en een bruikleen van de verzamelaar Ackermans. Deze verzameling omvat installaties van o.a. Mario Merz, Jannis Kounellis, Tony Cragg, Katharina Fritsch, Fischli & Weiss. Museum Kurhaus (Tiergartenstrasse 41), dinsdag t/m zondag, 10-18 uur.

Krefeld

Het Haus Lange en Haus Esters organiseert in het Kaiser Wilhelm Museum Krefeld (Karlsplatz 35) een tentoonstelling van de Franse kunstenares Dominique Gonzalez-Foerster. Ze maakt ruimtelijke installaties die ze zelf 'woningen van een verzamelaar van stemmingen' noemt. Met licht, geluid en voorwerpen creëert ze steeds andere sferen die bepaalde stemmingen kunnen oproepen. Tot en met 19 april.

München

Dismal Science is een tentoonstelling van fotowerken van Allan Sekula uit de periode 1972-1997, in de Kunstverein (Galeriestrasse 4), t/m 29 maart.

Stuttgart

In galerie der Stadt Stuttgart, Schlossplatz 2, een retrospectief van de dadaïstische kunstenaar Man Ray. Tot en met 13 april.

Honderd werken van Paul Gauguin met het thema Tahiti, aangevuld met schilderijen van kunstenaars van Tahiti, t/m 1 juni in de Staatsgalerie.

Tübingen

In de Kunsthal een overzicht van werken op papier van Rosemarie Trockel, uit de periode 1980 tot nu, t/m 12 april.

Wolfsburg

In het Kunstmuseum een retrospectief van de Zwitserse kunstenaars Peter Fischli en David Weiss. Tot en met 3 mei.

Worpswede

De Duitse Jugendstilkunstenaar Heinrich Vogeler (1872-1942) was zeer veelzijdig: hij was schilder, graficus, boekillustrator, meubelontwerper en architect. Hij was lid van een kunstenaarskolonie in Worpswede waar hij woonde en werkte. Het plaatsje eert Vogeler op zijn 125ste geboortedag met een driedubbele tentoonstelling in Barkenhoff, het voormalig woonhuis (Ostendorfer Strasse 10) dat onlangs gerestaureerd werd, in de expositieruimte Grosse Kunstschau (Lindenallee 3) en in Haus im Schluh (Im Schluh 35-37), vanaf 1920 het woonhuis van zijn vrouw Martha, van wie hij later zou scheiden. Tot en met 24 mei.

Meer over