DUITSLAND

Berlijn..

De vijftigste verjaardag van de Bondsrepubliek vormt de aanleiding voor een groot aantal tentoonstellingen in de Duitse hoofdstad, voornamelijk historische, zoals 50 - Einigkeit und Recht und Freiheit, Wege der Deutschen, 1949-1999 in het Martin Gropius Museum (t/m 3 oktober). De manifestatie Schaustelle Berlin biedt t/m 3 september een programma met rondleidingen te voet, per fiets, bus of auto. Tel. 00.49.30.28018502.

Bedburg-Hau

In Museum Schloss Moyland 'prenten', ontwerpen en werken op papier van Susanne Kessler, van 8 augustus t/m 24 oktober.

Düsseldorf

In de Kunsthalle Heaven, een tentoonstelling over de invloed van religie op kunst, mode, reclame en de wereld van de popmuziek. Over Elvis, Lady Diana en Madonna als de heiligen van deze tijd. Met werk van een kleine veertig internationale kunstenaars. Nederland wordt vertegenwoordigd door Kirsten Geisler, Inez van Lamsweerde, Anneke in 't Veld en Viktor & Rolf. Heaven, an exhibition that will break your heart duurt t/m 17 oktober.

Werk van Jackson Pollock, t/m 3 oktober bij Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Grabbeplatz 5. Tel. 00.49.211.8381-0.

Frankfurt

In Portikus van 7 augustus t/m 19 september aus: Gesellschaft mit beschränkter Haftung, een tentoonstelling van Andreas Siekmann. Hij geeft in een grote reeks tekeningen commentaar op de economische machtsverhoudingen in relatie tot de openbare ruimte in de stad.

Frechen

In de Stadtsaal van 8 augustus t/m 5 september de Deutsche Internationale Grafik Triennale 1999.

Hamburg

In het Kunsthaus t/m 5 september Insight Out, een aflevering van de fotografietriënnale, die dit keer landschap en interieur als thema's heeft. Met werk van dertig kunstenaars, onder wie Boris Becker, Günther Förg, Dan Graham, Andreas Gursky, Christopher Muller en Thomas Struth.

In de Deichtorhallen twee fototentoonstellingen, Digitale Photographie en Wohin kein Auge reicht, beide t/m 5 september. De eerste bevat werk van o.a. Gerald van der Kaap, Inez van Lamsweerde, Thomas Ruff, Victor & Rolf en Jeff Wall. De tweede gaat over de politieke, of sociaal-culturele betekenis van fotografie.

Kunsthal: Photography van Andy Warhol, t/m 22 augustus.

Münsterland

Skulptur-Biennale 1999 brengt werk bijeen van Mark Dion, Mark Formanek, Tobias Rehberger e.a. Van 7 augustus t/m 27 september in Schloss Nordkirchen, Schloss Westerwinkel in Ascheberg-Herbern en Burg Vischering in Lüdinghausen. Informatie tel. 00.49.251.5907-168.

Murnau am Staffelsee

In het Slossmuseum een groot overzicht van Paul Klee, aangevuld met werken van zijn bentgenoten Kandinsky, Marc, Macke, Feininger en Schlemmer. Paul Klee und seine Weggefährten, t/m 7 november. Tel. 00.49.8841.476201.

Recklinghausen

In de Kunsthalle begint op 8 augustus een overzicht van de bronzen beelden van A.R. Penck uit de jaren 1984-'98. Erinnerung. Modell. Denkmal, t/m 3 oktober.

Meer over