DUITSLAND

Tot en met 16 maart vindt in Berlijn de 16de editie van de Muziek-Biënnale plaats. Vanavond om 19 uur in de Philharmonie Slagwerkgroep Den Haag, met John Cage, Nach Kum Paik, Param Vir en Mauricio Kagel....

Berlijn

De Berlinische Galerie in de Martin Gropius Bau (Stresemannstrasse 110) wijdt tot en met 31 maart een retrospectief aan de Amerikaanse kunstenaars Edward en Nancy Kienholz. De installaties en assemblages zijn van 28 t/m 31 maart zelfs tot middernacht te zien.

Bielefeld

Op 19 maart de laatste voorstelling van de opera Esmée van Theo Loevendie bij de Städtliche Bühne. Met de Amerikaanse sopraan Margaret Thompson.

Bonn

In de Bundeskunsthalle t/m 6 april Out of the Blue, een overzichtstentoonstelling van architect Renzo Piano, ontwerper van het Centre Pompidou en het Nationaal Instituut voor Natuur en Techniek in Amsterdam.

Bremen

Een retrospectief van Paula Modersohn-Becker in de Kunstsammlungen Böttcherstrasse, t/m 6 april.

Düsseldorf

In de Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen (Grabbeplatz 4) een retrospectief van de Franse fotograaf Robert Doisneau (1912-1994). Zijn vroege werk, foto's uit de bezettingstijd, de naoorlogse periode en foto's die hij maakte na zijn terugkeer in de 'banlieue' van Parijs, t/m 6 april.

De Kunsthalle wijdt t/m 13 april een groot retrospectief aan de Russische symbolist Michail Vroebel (1856-1910). In de Kunsthalle olieverven, werken op papier, keramiekvoorwerpen en een beeldengroep.

De tentoonstelling van René Magritte, 'Die Kunst der Konversation', in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen is verlengd t/m 31 maart. Kunstenaars als Barbara Bloom, Marcel Broodthaers, Robert Gober, Joseph Kosuth en Sturtevant reageren op het werk van Magritte.

Frankfurt am Main

In het Museum für Moderne Kunst t/m 4 mei de expositie Views from Abroad: European Perspectives on American Art. Met o.a. Mario Merz, Georgia O'Keeffe, Francis Bacon, en Willem de Kooning.

Hamburg

Naast de 19de-eeuwse Kunsthalle (Glockengiesserwall) staat thans een moderne vleugel van Oswald Mathias Ungers voor hedendaagse kunst. Met werk van o.a. Jenny Holzer, Jeff Koons, Richard Serra, Sigmar Polke en Gerard Richter.

Keulen

In Museum Ludwig een groot retrospectief gewijd aan de Amerikaanse kunstenaar Jasper Johns. Tot en met 1 juni ongeveer 200 schilderijen, collages, tekeningen, aquarellen en sculpturen.

Mönchengladbach

In Theater Mönchengladbach (Odenkirchener Strasse 78) op 21, 23 en 27 maart Cong Su's opera Wenn die Sonne aufgeht, o.l.v. van Kenneth Duryea. Over Johannes van Damme, in 1994 in Singapore opgehangen wegens drugssmokkel.

Wiesbaden

In Museum Wiesbaden een retrospectief van de Duits-Nederlandse constructivist Friedrich Vordemberge-Gildewart (1899-1962), met schilderijen en werken op papier. Tot en met 11 mei.

Meer over