DUITSLAND

Olieverfschilderijen en beelden van Armando in Waschhaus (Schiffbauergasse, Potsdam), t/m 4 november...

Berlijn

In de Alte National Galerie Von Manet bis Van Gogh, een groot overzicht met impressionistische schilderijen en een twintigtal beelden. Tot en met 6 januari.

Een retrospectief van de expressionistische schilder Max Pechstein in museum Die Brücke. Met ruim tachtig werken, tot en met 1 januari.

De tentoonstelling Gute Partien in Zeichnung und Kolorit omvat de collectie van de afgelopen drie eeuwen van de Akademie der Künste. Tot en met 24 november.

Vijfhonderd schilderijen, tekeningen en glassculpturen van Salvador Dalí, tot en met 15 december in slot Charlottenburg waaronder ook 'Vlinder', zijn grootste schilderij (twintig meter breed en vijf meter hoog).

In de Gropius Bau de tentoonstelling Marianne und Germania, over de relatie van Frankrijk en Duitsland vanaf de Franse Revolutie tot en met de Frans-Duitse Oorlog.

Bonn

Onder muzikale leiding van Walter Althammer en in een enscenering van Jürgen Rose voorstellingen van Die Zauberflöte in het Opernhaus, op 24 en 29 oktober en 3 november.

Bij de videoinstallatie van Bill Seaman in de Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik waart de bezoeker rond in een virtuele, electronische ruimte. Tot en met 3 november.

De Kunst- und Ausstellungshalle presenteert t/m 12 januari de collectie moderne kunst uit het Moderna Museet Stockholm.

Düsseldorf

In de tentoonstellingsruimte van Konrad Fischer (Platanenstrasse 7) tot en met 9 november werk van Giovanni Anselmo.

In Kunstmuseum Düsseldorf im Ehrenhof een retrospectieve tentoonstelling van Bertram Jesdinsky. Tot en met 27 oktober.

Meer dan zestig werken van de Britse schilder Howard Hodgkin zijn verzameld op een retrospectief in de Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen. Tot en met 20 oktober.

Heidelberg

De politiek geëngageerde kunstenaar Klaus Staeck verzamelde werk van Joseph Beuys, die als kunstenaar ook de politiek niet schuwde. De Kunstverein toont Staeck's omvangrijke Beuys-collectie. Van 13 oktober tot en met 24 november.

Keulen

In Galerie Hohenthal und Bergen (Bismarckstrasse 60) opent vrijdagavond een tentoonstelling met werk van Rob Birza, Thom Puckey en Rob Scholte in het kader van het project Niederländische Künstler in Kölner Galerien. Tot en met 8 november.

'Neue Bilder' van de Nederlandse kunstenaar Martin van Vreden in Galerie Thomas Rehbein (Maria Hilf Strasse), t/m 11 november.

Krefeld

Zeichen - Räume is een tentoonstelling met tekeningen en sculpturen van Beuys, Caramelle, Chamberlain, Deacon, Klein, Kounellis, Kricke, Merz, Nauman, Oldenburg, Richter, Ruthenbeck, Schütte, Serra, Tinquely, Tuttle en Walther. Tot en met 11 november in Museum Haus Lange en Haus Esters aan de Wilhelmshofallee.

Mönchengladbach

In het Städtisches Museum Abteiberg tot en met 3 november video's van Ralf Berger, 'Ich denke, ich weiss, was ich sehe. . .' Tot en met 5 januari video-installaties van de Oostenrijkse kunstenares Gundi Berghold.

Schwerin

Ter gelegenheid van de toekenning van de Norddeutschen Landesbank Kunstpreis in het Staatliche Museum een tentoonstelling van Sigmar Polke. Van 13 oktober t/m 8 december.

Meer over