DUITSLAND

Ontwerpen en kleding van futuristische, kubistische of surrealistische kunstenaars worden t/m 19 april tentoongesteld in het Museum am Ostwall...

Dortmund

Dresden

In de vierde en laatste aflevering van de tentoonstellingsreeks 4 1 im Albertinum in de schilderijengalerie Neue Meister (Albertinum, Brühlsche Terrasse) t/m 22 maart werk van de vier hedendaagse kunstenaars Dan Graham, Astrid Klein, Wolfgang Koethe en Alf Schuler.

Düsseldorf

Voor de serie 'dialoogtentoonstellingen' nodigde de Kunstverein de Britse kunstenaar Hamish Fulton uit en Peter Hutchinson, die in Londen werd geboren maar sinds lange tijd in de Verenigde Staten woont en werkt. Beide kunstenaars laten zich inspireren door de natuur en het landschap. Op de tentoonstelling in de Kunstverein reageren ze op elkaar. Tot en met 10 mei.

Frankfurt

In de Galerie Jahrhunderthalle Hoechst (Pfaffenwiese) de expositie 'Mettere al mondo il mondo' van Alighiero Boetti. Tot en met 19 april.

De tentoonstelling Macht und Monument in het Architectuurmuseum schetst een beeld van moderne architectuur in Duitsland van 1900 tot 2000, t/m 5 april.

In de Plaza van de Commerzbank (Kaiserplatz) t/m 3 mei Tour de planète, bontgekleurde beelden van papiermaché van de Ethiopische kunstenaar Mickael Bethe-Sélassié.

Hamburg

Tokyo - Markt der Gefühle in de Deichtorhallen is een dwarsdoorsnede van het oeuvre van de Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki (1940), die past in de stroming van de 'directe fotografie'. Tegelijkertijd is de verzameling-Lambert te zien, fotografie 'van Man Ray tot Matthew Barney' omvat, Die Rache der Veronica. Eveneens t/m 1 juni.

Honderdzeventig aquarellen en tekeningen van de Duits-Amerikaanse expressionistische schilder Lyonel Feininger (1871-1956) zijn tentoongesteld in de Hamburger Kunsthalle, t/m 5 april; in de kunsthal ook een retrospectief van de Duitse schilder Emil Schumacher (t/m 19 april), en een overzicht van de achttiende-eeuwse graficus Daniel Chodowiecki (1726-1801), t/m 14 juni.

Hannover

In de Kunstverein een overzichtstentoonstelling van Franz Erhard Walther, van wie de uitspraak 'Ich bin die Skulptur' is. Van 14 maart t/m 26 april.

Keulen

Armoedig moet de kunst zijn, eerlijk in zijn materialen, bescheiden in zijn middelen. Dat was de gedachte achter de 'Arte-Povera'-beweging die midden jaren zestig in Italië ontstond. De Münchner Sammlung Goetz heeft veel werken uit deze beweging in haar bezit. In de Kölnischer Kunstverein zijn tachtig werken uit de verzameling geëxposeerd. De Arte-Povera-tentoonstelling duurt tot en met 26 april.

In Museum Ludwig een overzicht van fotowerken van de Amerikaanse kunstenaar David Hockney, uit de periode 1963-1997 (t/m 15 maart).

In het Museum für Angewandte Kunst Design mit Zukunft, ontwerpen van Philippe Starck (t/m 19 april).

Koblenz

Produkt: Kunst! Wo bliebt das Original? is een tentoonstelling in het Ludwig Museum (Danziger Freiheit 1) over kunst die in serie worden vervaardigd, zoals toegepaste kunst. Tot en met 3 mei.

Wolfsburg

In het Kunstmuseum t/m 24 mei Das stille Leben der Dinge, foto's van de befaamde Tsjechische fotograaf Josef Sudek (1896-1976) uit de periode 1940 tot 1970. Tot en met 9 augustus toont het Kunstmuseum bovendien opnieuw een selectie uit de collectie hedendaagse kunst, Tuning up #5, met werk van Nam June Paik, Douglas Gordon, Gary Hill e.a. Nog t/m 3 mei in het Kunstmuseum een retrospectief van de Zwitserse kunstenaars Peter Fischli en David Weiss.

Meer over