Duitsland zet 25 werken uit kunstschat op internet

De Duitse politie heeft afbeeldingen van 25 van de 1406 onlangs in München teruggevonden kunstwerken op een internetpagina geplaatst. Iedereen kan zo helpen de in de Tweede Wereldoorlog geroofde werken thuis te brengen, hopen de autoriteiten. De lijst zal regelmatig worden bijgewerkt.

Het appartement in München waar de kunstverzameling werd ontdekt. Beeld reuters
Het appartement in München waar de kunstverzameling werd ontdekt.Beeld reuters

De lijst met werken van onder anderen Marc Chagall, Eugène Delacroix, Carl Spitzweg en Otto Dix is te zien op de site lostart.de, die vanavond overbelast was. Tot nu toe wilden de autoriteiten maar weinig loslaten over de kunstschat, maar de afgelopen dagen groeide de druk van Joodse belangengroepen en kunstexperts.

De autoriteiten maakten ook bekend een taskforce in het leven te roepen die de kunstwerken gaat onderzoeken. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei eerder maandag dat 'de gevoeligheid van deze zaak overal ter wereld niet onderschat mag worden'. 'Transparantie is nu van het grootste belang.'

Geheimhouding
De Duitse douane vond de ruim 1400 schilderijen, schetsen en beelden vorig jaar in een appartement dat eigendom is van Cornelius Gurlitt. Hij is de zoon van de in 1956 verongelukte kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, die door de nazi's was belast met de verkoop van kunst die zij als 'ontaard' beschouwden of van Joden hadden geroofd.

De douane maakte de vondst niet bekend omdat die was gedaan in een onderzoek naar belastingontduiking, waarop geheimhouding berust. Pas door een publicatie in het weekblad Focus werd duidelijk dat er zoveel schilderijen waren gevonden. Volgens het weekblad Der Spiegel wil de Duitse regering dat er zo snel mogelijk een lijst van alle kunstwerken wordt gepubliceerd. Een regeringswoordvoerder zou hebben gezegd dat er wordt gezocht naar een manier om dat binnen afzienbare tijd voor elkaar te krijgen.

Twee werken van Otto Dix zouden deel uitmaken van de kunstschat. Beeld reuters
Twee werken van Otto Dix zouden deel uitmaken van de kunstschat.Beeld reuters
Het naamplaatje op het huis van Cornelius Gurlitt in Salzburg. Beeld reuters
Het naamplaatje op het huis van Cornelius Gurlitt in Salzburg.Beeld reuters
Een werk van Max Liebermann. Beeld reuters
Een werk van Max Liebermann.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over