Volkskrant AvondDinsdag 5 januari

Duitsland verlengt lockdown tot 31 januari • WHO-team niet welkom in China • Trump stelt op het nippertje arctische gebieden Alaska open voor olie- en gaswinning

Ic-verpleegkundigen aan het werk tijdens Kerst in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Beeld ROBIN UTRECHT
Ic-verpleegkundigen aan het werk tijdens Kerst in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.Beeld ROBIN UTRECHT

Nieuws

Live: Duitsland verlengt lockdown tot 31 januari • WHO-baas: ‘teleurstellend’ dat China onderzoeksteam de toegang weigert. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in ons liveblog.

De Franse regering ligt onder vuur omdat de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus volgens critici te langzaam op gang komt.

De effecten van de lockdown zijn nog niet overtuigend zichtbaar in de cijfers, meldt het RIVM.

De Europese regeringsleiders overleggen op korte termijn hoe de circa 460 miljoen EU-burgers sneller tegen corona kunnen worden gevaccineerd.

President Donald Trump heeft aan het eind van zijn regeertermijn maandag nog meer beschermde arctische gebieden in Alaska opengesteld voor olie- en gaswinning.

Aanraders

Wat moeten artsen doen áls het ‘zwartste’ scenario realiteit wordt, en er te weinig bedden zijn op de intensive care om iedereen de benodigde zorg te bieden? De Kamer noch ouderenorganisaties zijn overtuigd van het plan om te loten in het geval van ‘code zwart'.

Op woensdag 6 januari wordt aan verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri de eerste inenting tegen corona toegediend. Wat staat haar, en ons allemaal te wachten?

‘De reconstructie van de Nederlandse corona-aanpak door onderzoeksjournalisten wekt verbijstering’, schrijft Marcia Luyten in haar column.

Theo Hiddema wordt toch geen lijsttrekker en verwijt partijleider Thierry Baudet ‘een welhaast religieuze gedrevenheid tegen het coronabeleid’.

Techredacteur Laurens Verhagen gaat op zoek naar de perfecte oordopjes voor een goede nachtrust.

‘Ik mis het kijken naar vreemde mensen in een metro. Of in cafés. Of in winkels’, schrijft Aaf Brandt Corstius in haar column.

Meer over