nieuwsduitsland

Duitsland verlengt lockdown én scherpt die aan

Duitsland gaat de komende ­weken nog wat dieper in lockdown. De regering en de deel­staten besloten de maatregelen dinsdagavond niet alleen te verlengen tot eind januari, maar ook aan te scherpen. Ook beloofde de regering het merendeel van de ­bevolking een prik in het tweede kwartaal.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Angela Merkel begon, zoals bij alle voorgaande slechtnieuwspersconferenties, met scherpstellen op het doel: het ­terugbrengen van het aantal besmettingen onder de 50 per 100 duizend personen, ‘zodat we de infectie­ketens weer kunnen traceren’. ­Vanwege de ­extra besmettelijke Britse mutatie wint dit streven nog eens aan belang, zei de bondskanselier. ‘We moeten heel voorzichtig zijn. Een nieuwe, bijzondere ­situatie dient zich aan.’

Daarom blijven de Duitse scholen en kinderdagverblijven gesloten, ondanks kritiek uit sommige deelstaten, en mogen huishoudens vanaf nu nog maar één meerderjarige persoon ontvangen, net als tijdens de lockdown in het voorjaar. Ook wil de regering afdwingen dat het aantal thuiswerkers verder stijgt, onder andere door ­ouders tien extra betaalde dagen zorgverlof voor hun kinderen te geven, alleenstaande ouders krijgen er twintig.

De ingrijpendste maatregel is een reisbeperking voor inwoners van gebieden waar het zevendaagse gemiddelde boven de tweehonderd besmettingen ligt. De ­actieradius van be­woners in dergelijke ‘hotspots’ wordt ­beperkt tot vijftien kilometer, nood­zakelijk woon-werkverkeer en doktersbezoeken uitgezonderd. Dit geldt ­momenteel voor zeventig regio’s, voornamelijk in het oosten en zuiden van Duitsland. Het Duitse gemiddelde van de afgelopen week ligt op 131 besmettingen per 100 duizend inwoners.

Deze maatregel lijkt een direct gevolg van de nieuwjaarsdrukte in de Harz, het Erzgebergte en een aantal ­andere Duitse skigebieden: ‘U weet allemaal hoe het er in toeristische regio’s aan toeging toen het sneeuwde.’

Tweede agendapunt van de digitale ministerconferentie was de voortgang van het vaccinatieprogramma. Duitsland prikt sinds 27 december en zit wat tempo betreft in de Europese kopgroep. Toch sluimert er onvrede over het volgens velen beperkte aantal vaccins dat Duitsland volgens de Europese verdeelsleutel heeft gekregen.

Het woord ‘vaccinatienationalisme’ sluipt door de krantenkolommen, gekoppeld aan de vraag of Duitsland er beter aan had gedaan om op eigen houtje vaccins in te kopen. Hadden ze dan meer gekregen van het gedeeltelijk op eigen bodem ontwikkelde vaccin van BioNTech en Pfizer?

Merkel ontkende dat en sprak zich nog eens uit voor Europese samenwerking en beloofde, net als Gezondheidsminister Spahn maandag al deed, dat de meeste Duitsers in het tweede kwartaal van dit jaar zullen worden gevaccineerd. Opmerkelijk is het van Duitse zijde nog niet bevestigde Russische bericht over een telefoongesprek tussen Poetin en Merkel waarin zou zijn gesproken over de gezamenlijke productie van vaccins.

Meer over