Duitsland verder na slijtageslag

Tot in den treure was het in aanloop naar Duitsland-Algerije bijna alleen maar gegaan over die andere Duitsland-Algerije, uit 1982. Het bedrog van Gijón. Net zo lang tot bondscoach Joachim Löw verzuchtte: 'Al die verhalen over wraak en revanche, wat moet ik er nou mee?'

AMSTERDAM - Lang hing maandagavond in Estádio Beira-Rio in Porto Alegre een sensatie in de lucht. Keer op keer stuitten de Duitsers op de uitblinkende doelman M'Bolhi van Algerije. Pas in de verlenging moest Algerije capituleren (2-1). Zo werd de slijtageslag laat op de avond in Duits voordeel beslecht.

Met name in het eerste half uur van de wedstrijd had het daar niet naar uitgezien. 'Neem wraak, doe het voor ons', had Lakhdar Belloumi, de spits van het Algerijnse team uit 1982 gezegd. De huidige spelers die het Noord-Afrikaanse land vertegenwoordigen leken geïnspireerd door die oproep. Manmoedig zochten ze in die beginfase het doel van Manuel Neuer op.

De doelman van Bayern München moest een paar keer ver zijn doel uitkomen om Algerijns gevaar te voorkomen. Het optreden van Neuer zag er spectaculair uit, maar was tevens het signaal dat Duitsland moeite had met het verrassend offensieve spel van de Algerijnen.

Even later, na dertien minuten, was het team van bondscoach Vahid Halilhodzic opnieuw dicht bij een treffer toen Sofiane Feghouli vanaf de rechterkant op doel schoot, terwijl een voorzet een betere optie was geweest. Na ruim een kwartier zag Islam Slimani een kopbal vanwege buitenspel worden afgekeurd en in de achttiende minuut schoot verdediger Faouzi Ghoulam hard voorlangs.

De mogelijkheden van Algerije toonden eens te meer aan waar de kwetsbaarheid van het Duitse elftal ligt: achterin. Met name Per Mertesacker en Jérôme Boateng presteerden onder de maat. De defensie laat steken vallen zodra die onder druk komt te staan en hapert geregeld als het op opbouwen aankomt. Dat kan de ploeg later in dit toernooi nog gaan opbreken.

Pas in het laatste gedeelte van de eerste helft wist Duitsland wat vaker een antwoord te vinden op het compacte spel van Algerije. Het leverde vijf minuten voor rust de beste kans van de wedstrijd op, toen eerst Toni Kroos en in de rebound Mario Götze doelman M'Bolhi op hun weg vonden.

Steeds vaker golfde in de tweede helft het spel op en neer. Een boeiend schouwspel dat langzaamaan veranderde in een meeslepend gevecht was het gevolg. Kansen waren er nu aan beide kanten. M'Bohli kon direct na rust weer in actie te komen toen Shkodran Mustafi vrij opdook in het strafschopgebied. En even later moest Neuer opnieuw zijn doel uitkomen toen Slimani zijn richting op sprintte. Even daarvoor had Philipp Lahm al voorlangs geschoten.

Naarmate het einde naderde bleken de Duitsers het fitst, maar ze wisten het overwicht dat daardoor ontstond niet uit te buiten. Grote kansen bleven onbenut. Hetzelfde overkwam de ploeg van Löw eerder op het toernooi ook al, tegen Amerika. Vooral Thomas Müller mocht het zich aantrekken dat het duel niet binnen negentig minuten werd beslist. In de tachtigste minuut vond hij M'Bholi op zijn weg, een minuut later mikte hij in vrije positie naast. Een tikkeltje lachwekkend werd het toen hij struikelde bij het nemen van een vrije trap. Ook Schweinsteiger lukte het niet om van dichtbij te scoren.

Dat deed André Schürrle uiteindelijk wel in het begin van de verlenging, op een wijze waarmee uitgerekend de voormalige Algerijnse vedette Rabah Madjer in de jaren tachtig, in de Europa Cup 1-finale van FC Porto tegen Bayern München, naam maakte: door de bal achter zijn standbeen langs te halen.

In de tweede helft van de verlenging besliste Mesut Özil de wedstrijd definitief. Daar kon de 2-1 van Abdelmoumene Djabou in de slotseconden niets meer aan veranderen.

In de kwartfinale moet Duitsland het vrijdag opnemen tegen Frankrijk, dat eerder op de avond Nigeria versloeg. Net als Duitsland-Algerije draagt ook Duitsland-Frankrijk een beladen historie met zich mee, vanwege de schop die doelman Toni Schumacher op het WK van 1982 uitdeelde aan Patrick Battiston, en die niet bestraft werd door de Nederlandse arbiter Corver. Die geschiedenis zal de komende dagen weer tot in den treure worden opgerakeld. Joachim Löw kan zijn lol op.

undefined

Meer over