Nieuws

Duitsland stopt met toedienen AstraZeneca onder de 60 na zorgen om ongebruikelijke bloedstolsels

Duitsland vaccineert geen mensen onder de 60 jaar meer met het AstraZeneca-vaccin. Dat heeft de Duitse minister van gezondheid Jens Spahn samen met de leiders van deelstaten besloten, na zorgen over ongebruikelijke bloedstolsels bij mensen die met AstraZeneca waren ingeënt.

Een Volkswagenmedewerker in het Saksische Zwickau krijgt een prik. Beeld AP
Een Volkswagenmedewerker in het Saksische Zwickau krijgt een prik.Beeld AP

Voortaan krijgen alleen 60-plussers het vaccin, zo hebben de autoriteiten dinsdag besloten. Uitzondering zijn jongere mensen die tot een risicogroep behoren. Zij moeten dan wel bij hun dokter hebben verklaard dat ze een klein risico op ernstige bijwerkingen op de koop toenemen. Ook beroepsgroepen die zo snel mogelijk ingeënt moeten worden, zoals medewerkers in de zorg, kunnen een inenting met AstraZeneca krijgen.

Een rapport van het Duitse medicijnagentschap lag aan de basis van de Duitse beslissing. Het agentschap presenteerde nieuwe onderzoeksresultaten van 31 mensen bij wie ongebruikelijke bloedstolsels waren opgetreden. Negen van hen overleden na een vaccinatie met AstraZeneca.

Vertraging vaccinatietempo dreigt

De stolsels traden onder meer in het hoofd op en vooral bij vrouwen onder de 55 jaar. Meerdere deelstaten waren daarom al gestopt met het toedienen van AstraZeneca aan mensen onder de 60 jaar. Een onafhankelijk panel van vaccinatiedeskundigen had geadviseerd het vaccin alleen aan oudere mensen te geven. In Duitsland zijn 2,7 miljoen doses van het vaccin toegediend, waardoor de vaccinatiecampagne ook in dat land vertraging dreigt op te lopen.

Het Duitse besluit is een nieuwe klap voor het toch al wankele imago van het vaccin, constateren Duitse media. Meerdere Europese landen legden het inenten met AstraZeneca eerder deze maand stil na 25 ernstige gevallen waarbij sprake was van een combinatie van bloedstolling en een zeer laag aantal bloedplaatjes. Negen mensen overleden aan deze aandoening.

Na onderzoek concludeerde het Europese medicijnagentschap EMA dat prikken met AstraZeneca veilig en verantwoord is en dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de mogelijke risico’s. Volksgezondheidminister Hugo de Jonge noemde de veiligheid van het vaccin ‘boven elke twijfel verheven’, waarop ook het inenten met AstraZeneca in Nederland werd hervat.

Nederland ziet geen reden om, in navolging van Duitsland, de koers met AstraZeneca bij te stellen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er geen reden het vaccin alleen aan 60-plussers te geven. VWS vaart op de deskundigen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Zij zeggen dat het vaccin veilig is, aldus een woordvoerder van VWS tegen persbureau ANP. De Jonge kondigde vorige week aan dat er ‘de komende tijd extra wordt ingezet op goede voorlichting’ over het Brits-Zweedse vaccin.

Meer over