Duitsland stelt onderzoek in naar veiligheid luchtvaart

De Duitse regering wil het invoeren van verbeterde veiligheidsregels in de luchtvaart laten onderzoeken, naar aanleiding van de vliegramp met de Airbus 320. Het gaat onder andere over het deurmechanisme voor toegang tot de cockpit en de medische evaluatie van piloten.

redactie
Bloemen en kaarsen bij de luchthaven van Düsseldorf Beeld reuters
Bloemen en kaarsen bij de luchthaven van DüsseldorfBeeld reuters

Duitse en Franse experts werken samen in een onderzoeksteam om te onderzoeken of de vergrendeling van de cockpitdeur kan worden afgeschaft, schrijft Duitse krant Bild. Copiloot Andreas Lubitz wordt ervan verdacht de Airbus van Germanwings bewust tegen een bergwand te hebben laten storten nadat de piloot de cockpit had verlaten om naar de wc te gaan. De deur kan vanuit de cockpit worden gesloten, waardoor er niemand meer naar binnen kan.

Ook de huidige medische en psychische evaluatie van piloten wordt opnieuw bekeken. De 27-jarige Lubitz zou hebben geleden aan ernstige psychische problemen die ertoe leidden dat hij 149 mensen met zich mee de dood innam.

Lubitz was onder behandeling, maar waarschijnlijk heeft hij in de aanloop van de tragedie tegen zijn artsen gelogen. Hij vertelde dat hij zich op zijn werk ziek had gemeld, terwijl hij gewoon aan het werk was. Ook was vliegmaatschappij Germanwings niet op de hoogte van de psychische klachten van de copiloot. Moedermaatschappij Lufthansa wist hier wel vanaf.

Leden van de Franse gendarmerie maken zich op om naar de rampplek te gaan Beeld afp
Leden van de Franse gendarmerie maken zich op om naar de rampplek te gaanBeeld afp

Passagierslijsten

Volgens minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken is het ook zaak dat passagierslijsten worden uitgewisseld. Zo was na het ongeval niet meteen duidelijk wie er in het vliegtuig had gezeten, omdat er in het Schengengebied geen systeem is die de passagiersinformatie controleert en deelt.

'Als een passagier zijn ticket afstaat aan iemand anders, wordt alleen de naam van de eerste passagier opgeslagen. Dat brengt een enorm veiligheidsprobleem met zich mee', aldus De Maizière tegen Bild. Hij wil ook dat gegevens worden gedeeld met niet-EU-landen, zodat 'onruststokers' uit het vliegtuig kunnen worden geweerd en terreuraanslagen kunnen worden voorkomen.

Het Duitse ministerie van Transport zei gisteren nog dat het vooralsnog de veiligheidsregels voor de luchtvaart niet zal aanpassen. Het ministerie wilde het rapport van het onderzoek naar de gecrashte Airbus afwachten.

Meer over