Duitsland kaart kernproeven aan bij Chirac

De Duitse bondskanselier Helmut Kohl zal vandaag de aangekondigde hervatting van de Franse kernproeven aan de orde stellen tijdens de Frans-Duitse top in Straatsburg....

Van onze verslaggevers

BONN/PARIJS

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bonn zei 'niet gelukkig' te zijn met de Franse plannen voor de nieuwe reeks ondergrondse kernproeven op het atol in de Stille-Oceaan. Staatsecretaris van Buitenlandse Zaken Schaefer zei dat de Franse kernproeven 'niet overeenkomen met de politieke opvattingen van de Duitse regering'.

Duitsland heeft zich er steeds voor behoed rechtstreekse kritiek te leveren op de nucleaire plannen van zijn naaste Europese bondgenoot. Maar regeringswoordvoerder Peter Haussen zei dat Kohl in zijn onderhoud met Chirac zal waarschuwen voor de negatieve gevolgen op de publieke opinie in Duitsland. Hij zei blij te zijn met de Franse toezegging om volgend jaar een internationaal verbod op atoomproeven te ondertekenen.

Zoals in de hele wereld werd gisteren ook in Duitsland scherp geprotesteerd tegen de entering van de Rainbow Warrior een etmaal eerder. De Duitse regering vreest dat de protesten zullen toenemen wanneer de Franse proeven in september beginnen. Volgens een dit weekeinde gehouden opiniepeiling vindt 91 procent van de Duitsers dat er bij Chirac op moet worden aangedrongen de plannen te annuleren. Zowel de oppositiepartij SPD als de kleine regeringspartner FDP heeft zich tegen de kernproeven uitgesproken.

De Franse premier Alain Juppé verdedigde maandag de entering van het Greenpeace-schip, dat de twaalf-mijlszone rond Mururua was binnengevaren. 'Frankrijk is volledig in zijn recht om in haar territoriale wateren de Franse wet uit te voeren tegen indringers', aldus Juppé. 'Frankrijk zal ook in de toekomst alle beschikbare middelen blijven toepassen om zijn territoriale wateren te beschermen.'

Hij zei dat president Chirac de beslissing om de Franse kernproeven te hervatten had genomen vanwege het 'hogere landsbelang'. 'De regering deelt die mening. De beslissing zal daarom in het landsbelang worden uitgevoerd', aldus Juppé.

De Franse publieke opinie loopt nog altijd niet warm voor de protesten tegen de Franse kernproeven. Slechts in de linkse pers werd de entering van de Rainbow Warrior door de Franse marine breed uitgemeten en veroordeeld. De woordvoerder van de Socialistische Partij, Glavany, onderstreepte dat de partij de hervatting van de kernproeven veroordeelt, maar dat de Franse marine-actie tegen Greenpeace op zichzelf niet onrechtmatig was.

Vooral in de regio zelf kwamen gisteren felle reacties van officiële zijde op de entering van de Rainbow Warrior. In Nieuw-Zeeland verklaarde premier Jim Bolger dat de Fransen met hun actie 'grenzen hebben overschreden'. Hij kondigde een 'diplomatiek offensief' tegen Frankrijk aan, 'om president Chirac ertoe te dwingen van standpunt te veranderen'.

De Australische vice-premier Kim Beazley zei maandag dat het gebruik van traangas door de commando's in zijn ogen een vorm van 'buitenproportioneel geweld' was. Na Nieuw-Zeeland riep maandag ook Australië de Franse ambassadeur op het matje. De Franse ambassadeur in de Nieuwzeelandse hoofdstad Wellington, Jacques Le Blanc, ontkende maandag dat er sprake is geweest van geweld. Parijs beschouwt traangas niet als een wapen, zei Le Blanc.

Over de hele wereld organiseerden plaatselijke afdelingen van Greenpeace en andere milieu-organisaties protestdemonstraties. In Luxemburg trachtten demonstranten de toegang tot de Franse ambassade te blokkeren. Ook in Porto (Portugal), Wenen, Madrid en Dublin waren Franse diplomatieke vertegenwoordigingen het middelpunt van demonstraties. In Washington en Hongkong werd voor de Franse consulaten geprotesteerd.

In de Nieuwzeelandse plaats Auckland werd maandag een plechtigheid gehouden ter nagedachtenis van de Nederlandse fotograaf van Portugese afkomst Fernando Pereira. Hij kwam precies tien jaar geleden om het leven toen de Franse geheime dienst de Rainbow Warrior I opblies.

Meer over