Duitsland heeft eigenlijk nog niets laten zien

Elke keer loopt de Europese vertegenwoordiger over van zelfvertrouwen als Zuid-Korea de volgende tegenstander is. Maar elke keer hebben de Zuid-Koreanen gewonnen....

Zuid-Korea - Duitsland is een zonderling affiche als halve finale van het WK. Een volstrekte outsider tegen een grootmacht die zogenaamd in een speltechnische crisis verkeert. De Duitsers hebben in hun op papier lichte programma na de eerste ronde, tegen Paraguay en de Verenigde Staten (twee keer 1-0), vrijwel niets laten zien. Franz Beckenbauer zei na de geflatteerde overwinning op de Amerikanen zelfs dat de ploeg, op doelman Kahn na, eigenlijk naar huis zou moeten gaan.

Maar het land verkeert desondanks in een roes. Bondscoach Völler moest zonder belangrijke spelers als Scholl, Nowotny en Deisler naar het WK. Veel Duitsers waren al blij als ze de volgende ronde zouden halen. Met de halve finales zijn de verwachtingen overtroffen en met Zuid-Korea als tegenstander is het voor ieder Europees land hetzelfde: verliezen van Zuid-Korea, dat kan toch eigenlijk niet.

Völler en Kahn zeggen zich te verheugen op het duel in een roodgekleurd stadion, waar de tribunes dicht op het veld staan en een hels kabaal zal uitbreken. Kahn, de beste doelman van het toernooi, prijst het sportieve gedrag van de supporters. `De wedstrijd zal een hoogtepunt in onze loopbaan zijn.'

De wedstrijd kan ook een interessante confrontatie worden tussen landen die veel fysiek vermogen hebben, maar dan op een andere manier. De Koreanen lieten blijken dat ze kunnen blijven rennen. Ze jagen de `lui' spelende Europeanen op en trekken ten aanval, terwijl met name de latijnse landen probeerden vanuit de leunstoel toe te slaan. Het is dé revolutionaire ontwikkeling op het WK en Hiddink heeft op de bank een aantal spelers die de taken van geblesseerden ogenschijnlijk moeiteloos kunnen overnemen. De centrale middenvelders Nam Il Kim en Sang Chul Yoo vielen tegen Spanje binnen het uur uit, maar Eul Yong Lee en Chun Soo Lee waren nauwelijks een verslechtering van het elftal.

De Koreanen op hun beurt vrezen de lengte en fysieke kracht van de Duitsers, die met spelers als Ballack, Linke, Metzelder, Klose en eventueel Bierhoff en Jancker over goede koppers beschikken. Bondscoach Hiddink waarschuwde reeds voor het weggeven van vrije trappen. `We hebben een uitstekende scheidsrechter nodig en mogen ons niet laten uitlokken.' De FIFA wees de Zwitser Meier aan voor het duel.

Hiddink uitte zich redelijk negatief over de spelopvatting van de tegenstander, die volgens hem net als andere Europese landen te veel uitgaat van de defensie en het voetbal als kijkspel daarmee geen dienst bewijst. `Het lijkt me niet leuk om te trainen zonder dat je op de aanval bent gericht.'

De Duitsers hebben reeds acht keer gescoord met kopballen: alle vijf doelpunten van topschutter Klose zijn met het hoofd gemaakt, net als twee van Ballack en eentje van Linke.

De Koreanen hebben één psychologisch voordeel. Ze speelden hun beste wedstrijden tot nog toe in de avonduren; tegen Polen, Portugal en Italië. In het donker, bij een wat lagere temperatuur, liefst op een nat veld, is hun spel nóg sneller. En het veld zál nat zijn, want het regenseizoen is begonnen.

Winnen de Koreanen, dan boeken ze de ultieme zege. Ze vertrekken dan donderdag naar Japan voor de finale in Yokohama. De `kleine' organisator die de finale van het WK speelt in het land van de `grote' organisator, het zou de grootste stunt zijn in de geschiedenis van het voetbal.

Maar ook voor de Duitsers kan de finale uniek zijn, mits Brazilië de tegenstander is. Nog nooit in de historie van het WK troffen de twee grootmachten elkaar.

Meer over