Duitsland, Frankrijk sturen extra militairen naar Kosovo

Duitsland heeft besloten zeshonderd extra militairen naar Kosovo te sturen om het geweld in de regio in de kiem te smoren. Frankrijk stelde vierhonderd extra militairen ter beschikking...

De eerste militairen zullen zaterdag uit de Bondsrepubliek vertrekken. Met de versterkingen komt het totale Duitse contingent in Kosovo op 3800 militairen te liggen.

Frankrijk stelde vrijdag vierhonderd extra militairen ter beschikking aan de NAVO-stabilisatiemacht in Kosovo (KFOR). Londen heeft 750 extra militairen vrijgemaakt voor dienst in de regio. De eersten daarvan vertrokken donderdag al.

NAVO-personeel evacueerde vrijdag bewoners van een appartementencomplex in de stad Mitrovica, nadat zich in het gebouw een explosie had voorgedaan. Een cameraman van het Britse persbureau Reuters liet weten dat uit de ramen van het gebouw grote rookpluimen kwamen.

Een woordvoerder van de VN-missie in Kosovo Unmik zei dat vermoedelijk handgranaten naar het complex zijn gegooid. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

In een verklaring die na een spoedzitting donderdag werd uitgegeven, eist de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat er een einde komt aan het geweld in Kosovo van de afgelopen dagen. 'Het geweld is onaanvaardbaar en moet onmiddellijk stoppen', zo staat in de verklaring.

De Veiligheidsraad weigerde alleen de Albanese gemeenschap verantwoordelijk te stellen voor het geweld, zoals door Servie-Montenegro was gevraagd. ,,Zij die verantwoordelijk zijn moeten worden berecht'', een oproep die ook aan de Servische minderheid in Kosovo is gericht.

De onlusten in Kosovo braken woensdag uit. Die dag was de bloedigste dag sinds het einde van de oorlog in Kosovo in 1999. Tot nu toe zijn 31 mensen gedood en ongeveer vijfhonderd gewonden gevallen. Onder de gewonden zijn zeventien VN-politieagenten en ongeveer zestig KFOR-militairen.

Meer over