Duitsland: EU krijgt minder voor landbouw

Duitsland wil minder gaan bijdragen aan het Europese landbouwbeleid. De jaarlijks 90 tot 100 miljard gulden EU-subsidies aan boeren moeten niet langer zijn gekoppeld aan productie, maar aan zaken als milieuzorg en landschapsbeheer....

Van onze verslaggevers Marieke Aarden Bart Dirks

'Het is toch logisch: in Duitsland vragen burgers zich af waarom we zoveel aan Brussel betalen. We brengen tweederde van de landbouwbegroting op. En die gelden gaan niet altijd de goede kant op, om het vriendelijk te zeggen', aldus de minister.

Over hoeveel minder Duitsland wil bijdragen, laat de bewindsvrouwe zich niet uit. 'Maar de landbouwhervormingen moeten de EU niet méér, maar liefst minder geld gaan kosten.'

Künast maakt pas sinds vijf maanden deel uit van de regering-Schröder. De oud-voorzitter van de Grünen volgde in januari de SPD-minister Funke op, die moest aftreden vanwege de BSE-affaire. Sindsdien is het ministerie van Landbouw omgedoopt in ministerie van Consumentenbescherming, Voedsel en Landbouw. Schröder en Künast werken aan een ambitieus en radicaal plan voor een Agrarwende, een hervorming van het conservatieve Duitse landbouwbeleid.

Künast bepleit een 'nieuw contract' tussen boeren en belastingbetalers. 'We willen geen subsidies meer betalen voor producten. Andere economische sectoren krijgen dat ook niet.

'Pas als een boer iets extra's doet voor de samenleving, voor milieu en landschap, staat daar een bijdrage tegenover.'

Ook de biologische landbouw mag rekenen op een forse stimulans. In 2010 moet 20 procent van de Duitse landbouwproductie biologisch zijn tegen 2,5 procent nu. Dit en volgend jaar maakt Duitsland al 6 procent van zijn subsidies vrij voor omschakelende boerenbedrijven.

De Nederlandse minister Brinkhorst van Landbouw wil volgend jaar de omschakelsubsidies juist afschaffen.

Meer over