Duitsland, Engeland en Italië zetten mes in de staatsuitgaven

Verkiezingsbeloften in de drie grootste lidstaten van de Europese Unie blijken niet bestand tegen eurocrisis...

Amsterdam Duitsland, Groot-Brittannië en Italië hebben afgelopen weekeinde forse bezuinigingen aangekondigd. Duitsland wil jaarlijks 10 miljard euro minder uitgeven. De nieuwe Britse premier David Cameron wil dit jaar voor ruim 6 miljard pond (7 miljard euro) snijden in de uitgaven. Italië gaat de komende twee jaar 24 miljard minder spenderen.

De schulden van de EU-lidstaten zijn de afgelopen tijd scherp opgelopen als gevolg van de kredietcrisis, de recessie en de hulp aan Griekenland. De gestegen staatsschuld heeft het vertrouwen in de euro ondermijnd. De koers is ten opzichte van de dollar is de afgelopen weken gedaald.

Duitsland
Tot 2016 moet jaarlijks minstens euro 10 miljard worden gekort. Bondskanselier Angela Merkel sluit een belastingverhoging niet uit. Hiermee breekt ze met haar verkiezingsbelofte dat ze de lasten voor burgers zou verlichten. Minister Schäuble van Financiën zei zondag dat scholing zal worden ontzien bij de bezuinigingen.

Groot-Brittannië
De gemiddeld Brit zal niet veel merken van de eerste bezuinigingsronden van de regering-Cameron. Bijna de helft van het bedrag komt uit beknibbelen op informatietechnologie , externe consultants en het reisbudget van ambtenaren.

De bezuinigingen zijn zeer bescheiden, afgezet tegen het totale Britse begrotingstekort van circa 190 miljard euro. Tijdens de verkiezingen was hierover al grote onenigheid. Labour wilde dit jaar helemaal niets besparen om het fragiele economische herstel niet te schaden. Ook de Liberaal Democraten wilden het voorzichtig aan doen, maar de Conservatieven hebben hun zin gekregen met het huidige pakket.

Italië
Italië zal in de komende twee jaar 24 miljard euro moeten bezuinigen. Minister Giulio Tremonti van Economische Zaken heeft harde saneringsmaatregelen aangekondigd die vandaag in de Italiaanse ministerraad worden besproken.

Het afgelopen weekeinde voerde Tremonti koortsachtig overleg met premier Silvio Berlusconi om met een acceptabel bezuinigingspakket te komen. Hij waarschuwde dat maatregelen in geen geval mochten worden uitgesteld. 'Italië is als een alpinist die in de afgrond dreigt te storten, we hebben haast.'

De minister wil dat de pensioenleeftijd sneller omhoog gaat. Verder zouden alle ministeries met 10 procent moeten bezuinigen, met uitzondering van de politie en de carabinieri. Ambtenarensalarissen moeten tot 2012 worden bevroren. Topambtenaren die jaarlijks meer dan 120.000 euro verdienen, moeten 10 procent gekort worden. Van ministers en parlementariërs wordt ook verwacht dat ze fors inleveren.

Ook in de VS worden bezuinigingsplannen gesmeed. De Amerikaanse president Obama stuurt een wetsvoorstel naar het congres om sneller en gemakkelijker te kunnen snijden in wetgeving, die onnodig duur blijkt uit te vallen, meldde het Witte Huis maandag.

Meer over