Duitsers profiteren wel van terugslag bij hockeyploeg

In de enige twee EK-wedstrijden van belang bleek het gemis van Floris-Jan Bovelander en Taco van den Honert pijnlijk. Hoe fraai het veldspel van de Nederlandse hockeyploeg soms ook oogde, de doeltreffendheid was onvoldoende en brak de uitdager van titelverdediger Duitsland uiteindelijk op....

Van onze verslaggever

DUBLIN

In de halve finale tegen Engeland waren twee in de eerste helft gemaakte treffers toereikend, tegen Duitsland niet. Dat had te maken met arbitraal falen, maar de Nederlandse ploeg zocht de schuld voor de nederlaag na 2-2 en strafballen bij zichzelf. Na rust volgde, zoals tegen Engeland, weer een terugval. Die was ditmaal fataal omdat de Duitsers niet op een onoverkomenlijke achterstand waren gezet.

Wel was tien minuten voor rust eindelijk rendement gehaald uit de strafcorner toen Van Pelt bij de vierde Nederlandse poging de bal in het dak van het doel pushte. Vijf minuten later bekroonde rechterspits Veen zijn voorbeeldige toernooi met een tip-in na een vrije slag van de linkerspits, Van Wijk.

Dat Nederland uit meer dan een handvol kansen maar twee treffers haalde, gaf Duitsland moed voor de tweede helft. Een scherpe strafcorner ontbeert de Olympische kampioen sinds het afhaken van specialist Fischer die echter weldra in de Mannschaft zal terugkeren. Maar in Becker, Meinhardt en het bijzondere talent Domke heeft coach Lissek nog altijd aanvallers met een groot loopvermogen en een behoorlijke stickvaardigheid.

Het was dit trio dat de helpende hand van arbiter O'Connor greep en de finale zijn drieste wending gaf. De zich sterk werende Ronald Jansen redde een kwartier na rust nog wel fraai op een inzet van Meinhardt, maar was kansloos toen Bechmann vrij kon uithalen.

De gelijkmaker volgde acht minuten later en wekte de woede van de hele Nederlandse ploeg, vooral die van Brinkman die Becker niet met de voet, maar met de stick had gestuit. O'Connor besliste anders en Becker kon een strafbal benutten.

De boeiende finale kreeg een vervolg met 22 strafballen waarvan de laatste werd gemist door spelverdeler Delissen. Vier van de zeven keer dat om de Europese titel is gestreden, ging het uiteindelijk tussen Duitsland en Nederland. Alle keren wonnen de Duitsers.

Door de nederlaag aan het slot van het langdradige en kwaliteitsarme EK in Dublin, is Nederland veroordeeld tot het spelen van een Olympsch kwalificatietoernooi, begin volgend jaar in Barcelona.

Daar zullen Bovelander en Van den Honert, de vedetten die hun interlandcarrière hebben stopgezet en zonder wie er nauwelijks gevaar in de Nederlandse strafcorner schuilt, het scorend vermogen van de nummer twee van Europa en de wereld vermoedelijk drastisch gaan opvoeren.

Meer over