Duitsers bouwen boomkroonpad

De Drentse boswachter Hans Kruk is verbaasd. In het voorjaar kwamen collega's op bezoek uit Duitsland. Ze wilden graag het Boomkroonpad zien, en ook de tunnel waarin de route begint die uiteindelijk leidt langs boomtoppen....

Theo Nijenhuis

Nu is er veel actueels te vertellen rond het 'pad'. Als alles meezit, wordt er nog dit jaar een echt spoorlijntje aangelegd tussen de parkeerplaats en de plek waar jaarlijks ruim honderdduizend bezoekers de toppen willen zien, al wordt dat steeds moeilijker.

In de acht jaar dat de route bestaat, zijn de bomen twee meter gegroeid en er komt een moment dat de uitkijktoren moet worden verhoogd. Daaraan wordt gedacht en gewerkt bij Staatsbosbeheer, maar de financiering is nog lang niet rond. En de bomen groeien door, ook al regent het bezuinigingen.

Wat Kruk verwondert, is het nieuws dat de Duitsers ook een boomkroonpad hebben aangelegd. Het ligt bij Fischbach in de Pfaltz, is ook zo'n tweehonderd meter lang, heeft ook een uitkijktoren en zelfs een boomglijbaan, waarmee jonge bezoekers versneld kunnen terugkeren van hun wandeling op 28 meter hoogte.

Het verbaast Kruk dat hij over de plannen niets heeft gehoord, maar het stoort hem niet. 'Het Boomkroonpad is uniek in Nederland, maar niet in de wereld.' In Afrika bestaat zo'n pad, in Centraal-Amerika ook. Het is volgens Kruk niet terecht om te denken in sferen van naäperij en patenten.

Omdat een Duitse boomkruin een Wipfel heet, spreken ze in Fischbach van het Baumwipfel pfad. Het is onderdeel van het Biosphären Haus, een complex in de noordelijke Vogezen dat in 2000 is gebouwd in het 180 duizend hectare grote Pfältzer Wald.

De organisatoren proberen aan te tonen dat het niet zo moeilijk is om een beetje in harmonie te leven met de natuur. Bezoekers kunnen het virtueel uitproberen, maar bij schemering ook gluren naar vleermuizen en 's nachts naar uilen. In het najaar zijn er congressen, bijvoorbeeld over de vraag hoe je natuurliefhebbers verleidt om niet met de auto naar een boomkroonpad te komen.

Meer over