Duitser Geschke wint eerste Alpenetappe Tour

De Duitse renner Simon Geschke heeft de zeventiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De bebaarde rijder van Giant-Alpecin was de beste in de eerste Alpenetappe met aankomst op Pra Loup. De groep met geleruidrager Chris Froome (Sky) begon de slotklim met ruim 8 minuten achterstand. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) stijgt naar plaats zes door het wegvallen van de zieke BMC-kopman Tejay van Garderen.

Simon Geschke viert zijn overwinning. Beeld ap
Simon Geschke viert zijn overwinning.Beeld ap

Al vanaf de eerste kilometer was er strijd in de Alpenetappe van Digne-Les-Bains naar Pra-Loup (161 kilometer), de aankomstplaats waar in 1975 het einde van het tijdperk-Merckx werd ingeleid.

De grote aanjager vandaag: Steven Kruijswijk. Er lag flink wat druk op de schouders van de Nuenenaar in dienst van LottoNL-Jumbo om het de komende dagen in de Alpen te laten zien. 'Hij is de enige die er fysiek toe in staat is en we zullen als ploeg er hard voor werken hem vooraan te krijgen', zei ploegleider Merijn Zeeman bij de start.

Na twee mislukte pogingen kreeg Kruijswijk uiteindelijk een grote groep mee, met daarin onder andere Andrew Talansky (Cannondale), Thibaut Pinot (FDJ) en hoe kan het ook anders: Peter Sagan, de groentetruidrager van Tinkoff-Saxo, die vrijwel iedere dag mee is in de vlucht. Ook mee: de bebaarde Geschke van Giant-Alpecin, die op de een-na-laatste col, op zo'n 50 kilometer van de streep, zijn geluk beproefde.

'Ik vond het toen nog te vroeg om mee te gaan', verklaarde Kruijswijk na de finish. Hij was wel tevreden dat hij zich na twee mindere weken eindelijk had kunnen laten zien. De achtervolging op Geschke werd ingezet door Pinot, maar de Fransman, die twee jaar geleden in therapie ging voor daalangst, stuurde onhandig en viel in de gevaarlijke afdaling van de Col d'Alles. Pinot werd ingehaald door Talansky, die in de klim nog bijna naar Geschke toe reed.

Mollema

Trek-renner Bauke Mollema kon bergop niet mee en verloor veel tijd, maar blijft door het wegvallen van Van Garderen op plek 9 staan. Matthias Frank (IAM Cycling) was mee in de grote kopgroep en is hem nu voorbij.

De favorieten leken soeverein af te dalen in het wiel van Vincenzo Nibali, maar buiten de camera's was het Alberto Contador die tegen het asfalt ging. De onfortuinlijke Spanjaard van Tinkoff-Saxo verloor weer minuten op zijn concurrenten.

Op de streep gunden Froome en Quintana de neutrale kijker tot slot nog een mooi man-tot-mangevecht, waarbij ze elkaar om de beurt uit het wiel probeerden te fietsen. Tevergeefd. De voorsprong van de Brit blijft 3 minuten en 10 seconden.

Meer over