Duitse soldaten maken opnieuw geweldsvideo's

Opnieuw zijn in de Oost-Duitse legerplaats Schneeberg videobanden ontdekt waarop dienstplichtigen en beroepssoldaten zich te buiten gaan aan nagespeelde gewelddadigheden....

Van onze correspondent

BONN

Destijds ging het over scènes waarin verkrachtingen en folter werden 'nagebootst'. Dit keer tonen de soldaten de Hitler-groet, worden antisemitische teksten geuit en is als achtergrond muziek te horen van rechts-extreme punkbands. De opnamen dateren uit 1994 en 1995 en werden eerder deze week afgegeven bij een commercieel tv-station.

De Hardthöhe in Bonn, het Duitse Pentagon, heeft de identiteit van de video-artiesten achterhaald en disciplinaire maatregelen getroffen. De dienstplichtigen, van wie de meesten inmiddels zijn afgezwaaid, dreigt een strafvervolging; de beroepsmilitairen zijn in rang teruggezet.

Schneeberg is een opleidingscentrum voor zogenoemde 'Alpenjagers', troepen die worden getraind in gevechtshandelingen in bergachtig gebied. Nadat de eerste video was ontdekt, wordt de legerplaats regelmatig geïnspecteerd door hoge militairen en ambtenaren van het ministerie van Defensie.

Meer over