Duitse Rusland-lobby lijkt toch te zegevieren

De Duitse Rusland-lobby bestaat onder meer uit industriële en politieke groepen, een factie van de SPD, en anti-Europese activisten uit linkse en rechtse hoek. Zij promoten met succes de gedachte dat het Westen, en vooral Amerika, Rusland zodanig heeft vernederd dat het nu zelf schuldig is aan Vladimir Poetins acties in Oekraïne - en dat elke tegenstand catastrofaal is voor Duitsland.

Een beetje realiteitszin, alstublieft. Rusland is Duitslands elfde handelspartner, achter België. Maar los daarvan speelt een nerveus, niet geheel openhartig en zeer emotioneel element ook een rol in de Duitse onwil zich hard op te stellen tegen Rusland. De bredere context waarin de regering opereert betreft naoorlogs schuldgevoel en een eeuwenlange geschiedenis waarin Duitsers een zowel romantisch als roekeloos beeld hadden van Rusland als een nabij Amazonië. De Russen weten deze Duitse eigenaardigheden als geen ander te masseren.

Kort geleden vroeg ik een hoge Europese functionaris over de Duitse houding. Hij zei: 'Ik zie geen voordelen van al die telefoontjes tussen Merkel en Poetin. En Steinmeier lijkt soms voor de andere kant partij te kiezen.' President Gauck hield onlangs een pleidooi dat Duitsers uit hun gemakszone moesten komen en bereid moesten zijn risico's te nemen voor de vrijheid. Maar inzake Oekraïne zien we vooral de bekende 'laten we erover praten'- en 'misschien kunnen we niets doen'-varianten.

John Vinocur

undefined

Meer over