Duitse rel: illegale informatie, belastingontduiking en een oud-politieman in dienst van Zwitsers

De Duitse justitie onderzoekt of Zwitserland belastingspionage pleegt. Vorige week werd in Frankfurt een 54-jarige Zwitser gearresteerd. Volgens zijn advocaat bespioneerde hij in opdracht van de Zwitserse geheime dienst Duitse belastinginspecteurs. De spion was op zoek naar informatie over illegale cd's met informatie van Duitse belastingontduikers in Zwitserland. De Duitse regering is ontzet.

Sterre Lindhout
Vorige week werd in Frankfurt een 54-jarige Zwitser gearresteerd. Beeld Reuters
Vorige week werd in Frankfurt een 54-jarige Zwitser gearresteerd.Beeld Reuters

Als de verdenking juist blijkt, handelt de Zwitserse overheid dus in het belang van Duitse belastingontduikers. 'Volledig onacceptabel', noemde minister van Justitie Heiko Maas (SPD) de gang van zaken in de Rheinische Post. Hij beloofde vrijdag de zaak tot op de bodem te laten uitzoeken.

Het arrestatiebevel tegen de Zwitser, Daniel M., staat bol van de spionageromantiek. De voormalige politieman zou al sinds 2012 belastinginspecteurs in Duitsland bespioneren. Zijn opdracht zou zijn een lijst te maken met inspecteurs die betrokken zijn bij de aankoop van belasting-cd's.

Met een speciale prepaidtelefoon zou hij steeds in contact hebben gestaan met de Zwitserse geheime dienst. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat hij daarbij samenwerkte met een nog onbekende 'mol' die zich diep heeft ingegraven in Duitslands financiële hoofdstad Frankfurt.

Sinds 2006 kopen verschillende Duitse deelstaten regelmatig cd's met door informanten gestolen informatie over Duitsers die belastinfraude plegen, achter het gordijn van het Zwitserse bankgeheim.

Heiko Maas, Duitse minister van Justitie. Beeld epa
Heiko Maas, Duitse minister van Justitie.Beeld epa

De Duitse overheid gebruikt die cd's om Duitse belastingontduikers op te sporen. Zo werd bijvoorbeeld de grootschalige belastingontduiking van Uli Hoeness, de president van Bayern München, ontdekt met behulp van zo'n cd.

De Zwitsers zouden vooral geïnteresseerd zijn geweest in belastinginspectie van de deelstaat Noordrijn-Westalen, de grootste aankoper van cd's, die sinds 2010 zeventien cd's kocht om Duitse belastingfraudeurs te ontmaskeren. De Duitse justitie vermoedt om die reden dat ook de de documenten die vorige week in Wuppertal werden gestolen uit een Ford Focus van een belastinginspecteur te maken hadden met de aankoop van zo'n cd.

De Zwitserse regering wil zich to nu toe niet uitspreken over het voorval. In beginsel beschouwt de regering het kopen van de cd's met gestolen informatie als illegaal en als ongewenste inmenging in het Zwitserse bankgeheim. Volgens de chef van de Zwitserse geheime dienst, Markus Seiler, steelt Duitsland 'met illegale middelen geheime informatie.' Hij vindt dat Zwitserland zich daartegen mag verweren.

De afgelopen jaren vaardigde Zwitserland om die reden drie arrestatiebevelen uit tegen Duitse belastinginspecteurs.

Anderzijds beloofde diezelfde regering de afgelopen jaren herhaaldelijk aan Duitsland meer financiële openheid te verschaffen en zelf jacht te gaan maken op buitenlandse belastingfraudeurs. En vanaf 2018 staat zelfs een automatische uitwisseling van gegevens over belastingbetalers gepland.

Toch is de Duitse minister Maas nu sceptisch over die openheid. Wie belastinginspecteurs vervolgt, om belastingontduikers te beschermen, neemt het niet zo nauw met de belofte meer openheid te geven, vindt hij. 'Als het Zwitserland menens is met zijn afkeer van dubieuze zaakjes, moeten zulke acties uitblijven.' In Duitsland kun je voor spionage worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf, of in uitzonderlijke gevallen zelfs tien jaar.

Meer over