‘Duitse regering wist niets van ontvoering’

De Duitse coalitieregering heeft woensdag in alle toonaarden ontkend iets te hebben afgeweten van een ontvoering van een Duitse burger door de Amerikaanse inlichtingendienst....

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, beklemtoonde in de Bondsdag voor een debat over de kwestie dat Berlijn pas na de vrijlating van het slachtoffer, Khaled al-Masri, in mei 2004 over de zaak vernam.

De regering heeft volgens de sociaaldemocraat Steinmeier van meet af aan de pogingen van Justitie gesteund om op te helderen wat al-Masri is overkomen tussen oudejaarsdag 2003 en mei 2004. Het slachtoffer heeft de Amerikaanse geheime dienst ervan beschuldigd dat hij is ontvoerd en in Afghanistan werd gemarteld en gevangenen gehouden.

Het Amerikaanse dagblad The Washington Post bevestigde eerder deze maand het verhaal van de ontvoering op basis van tal van (ex-)medewerkers van de CIA. De krant berichtte voorts dat de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn de toenmalige sociaaldemocratische minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily vertrouwelijk informeerde dat de CIA een vergissing had gemaakt inzake de Duitser al-Masri. De ambassadeur deed daarbij het dringende verzoek niet te openbaren dat Washington dit erkende.

De nieuwe Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vervolgens op 6 december, na een onderhoud met Steinmeiers Amerikaanse collega Condoleezza Rice, dat de Amerikaanse regering aanvaard heeft dat ze een fout maakte in deze zaak.

Indien de lezing zou kloppen dat de Duitse regering eerder al door de Amerikaanse ambassadeur was ingelicht, dan had ze Justitie meteen behulpzaam kunnen zijn bij het onderzoek in de ontvoeringszaak al-Masri. En ze belemmerde het onderzoek indien ze dat zou hebben verzwegen. Steinmeier is naar eigen zeggen verbaasd over de aantijgingen die in media en door leden van de huidige oppositie zijn verspreid.

De regering noch de Duitse inlichtingendiensten wisten iets van de zaak af tot na al-Masri's vrijlating. Toen heeft de regering onmiddellijk steun gegeven aan het onderzoek van Justitie, aldus Steinmeier.

Meer over