Duitse rechter veroordeelt smokkelaars van plutonium

De drie plutoniumsmokkelaars die in augustus 1994 wereldnieuws werden met de smokkel van plutonium uit Rusland naar Duitsland, zijn maandag door een rechtbank in München veroordeeld tot straffen die variëren van drie jaar tot vier jaar en tien maanden....

AP

BONN

Het drietal bekende schuld en verzocht om een milde straf gezien de uitlokking. De geheime agenten hadden hun 260 miljoen dollar geboden voor voldoende Russisch plutonium om een kernbom te vervaardigen. Zij werden schuldig bevonden aan overtreding van de Duitse wapenwet.

De drie werden op 10 augustus 1994 gearresteerd nadat hoofdverdachte Justitiano Torres Benites, een 39-jarige Colombiaan, vanuit Moskou op het vliegveld van München was aangekomen met een koffer met 363 gram plutonium-239. Het materiaal bleek voor 88 procent splijtbaar en van hoge kwaliteit.

Torres kreeg de zwaarste straf: vier jaar en tien maanden. De twee Spaanse tussenpersonen, de 50-jarige Julio Oroz Eguia en de 61-jarige Javier Bengoechea, kregen respectievelijk drie jaar en tien maanden, en drie jaar. De rechtbank bleef aanzienlijk onder de eisen van het OM.

De verdediging had voor clementie gepleit, aangezien het misdrijf was uitgelokt door de Duitse geheime dienst, de Beierse recherche en de afdeling München van het OM. Ook de president van de rechtbank, Heinz Alert, liet zich zeer kritisch uit over de uilokking van het misdrijf. Politie, geheime dienst en het OM hadden 'met vuur gespeeld'. Maar hij oordeelde dat de uitlokking 'nog net toelaatbaar' was.

Sinds de instorting van de Sovjet-Unie hebben onderbetaalde nucleaire technici in toenemende mate splijtbaar materiaal gestolen en te koop aangeboden. De Duitse politie meldde in 1994 182 gevallen van illegale smokkel van radioactief materiaal.

Meer over